IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои акции поскъпнаха в последния месец и защо

В нова рубрика на Investor.bg ще се опитаме да обясним защо едни акции поскъпват, а други поевтиняват

11:38 | 13.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Кои акции поскъпнаха в последния месец и защо

Кои акции поскъпнаха в последния месец и защо. В нова месечна рубрика на Investor.bg ще се опитаме да изолираме факторите, които са довели до поскъпването на дадена акция, както и до поевтиняването й.

Ще се фокусираме върху топ печелившите и топ губещите сред над 300-те емисии акции на БФБ-София, както и върху топ печелившите и губещите сред 40-те най-ликвидни дружества. При неликвидните дружества, от огромно значение за формираните ръстове е спредът (разликата между офертите купува и продава).

Топ печеливши сред всички емисии, търгувани на БФБ-София

Например номер 1 по поскъпване в последния месец са акциите на Велбъжд АД с 900% до 0,5 лв. за акция, номер 2 са варантите на Енемона с ръст от 230% до 0,291 лв., а номер три - акциите на КТИ Съединение със 163% до 0,1 лв. за акция.

Ако се вгледаме в спреда при Велбъжд АД то търсенето е на 0,066 лв., а предлагането на 0,6 лв. за акция, тоест разлика от 10 пъти. Затова поскъпването от 900% е търговия в рейнджа (диапазона). Освен това и оборотът тук е за едва 23,5 лв. При варантите на Енемона АД и при акциите на КТИ обяснението за ръста е отново в големия спред.  И докато при КТИ Съединение оборотът е за едва 1 лв., то при варантите на Енемона АД е за 13 924 лв. в последния месец, формиран от прехвърляне на цена от 0,277 лв. за варант.

В момента има предлагане на по-ниска цена или на 0,262 лв., но търсене няма, което показва, че голямата сделка с варантите вероятно е била уговорена, тоест продавачът е трябвало да бъде определено лице. В противен случай купувачът би трябвало да купи на 0,262 лв., след като преди това е купувал на 0,277 лв., но разбира се може и предлагането от само 5 000 варанта на 0,262 лв. да му е малко, спрямо 46 196 варанта на 0,277 лв., тоест купувачите често търсят сериозен обем в комбинация с атрактивна цена.

Топ губещи сред всички емисии на БФБ-София

Тук се забелязват Индустриална холдингова компания с 99% спад до 0,1 лв. за акция, ОЦК с 64% спад до 0,361 лв. за акция и ЖП Инфраструктура ХД с 48% спад до 0,1 лв. за акция.

При Индустриална холдингова компания това е първата сделка след 28 декември 2009 г., когато са се изтъргували 17 акции при цена от 12 лв./бр. Това е преди почти 3 години. В момента има търсене около 0,1 лв./акция и двете сделки от последния месец за общо 10 акции (на стойност 1 лв.) формират спад не просто за месеца, но и за 3 години.

При тези 2 сделки за общо 10 акции и общо 1 лв. има интересни фактори, влияещи при т. нар. евтини акции (книжа с цена близка до нулата). Повечето посредници имат минимална комисионна от 2 лв. на сделка и покупката на 10 акции в две сделки за общо 1 лв., носи още 4 лв. разход за комисиони. Затова реалната покупна цена на акция е не 0,1 лв., а 0,5 лв. Тоест мнозина биха купили 1 000 акции на цена 0,1 лв., но не и 10 акции на тази цена и по-скоро биха си махнали офертата купува, ако имаха тази възможност (например при аукцион за волатилност).

Спадовете при ОЦК и ЖП Инфраструктура ХД са повече от логични на фона на състоянието в което се намират двете фирми, а именно кредиторите пристъпват към осребряване на вземанията си и след тях е малко вероятно нещо да остане за акционерите, без това да е препоръка за покупко-продажба на ценните им книжа.

Топ печеливши сред 40-те най-ликвидни компании на БФБ-София

Това са компаниите част от индекса BG40. Лидерите в последния месец са Трейс Груп холд АД с 49% поскъпване до 4,19 лв./акция, следвано от София-БТ АД с 22% ръст до 60 лв. за акция и Фонд имоти АДСИЦ с 21% ръст до 0,063 лв.

При Трейс Груп холд факторите за поскъпването може да са много. От случаен купувач, решил точно в момента да купува, през очаквания, че дружеството ще влезе в SOFIX, до обявеното обратно изкупуване на цена до 5 лв./акция. Както се казва „няма дим без огън“ и, странно или не, след поскъпването дойде новината за обратното изкупуване.

При София-БТ АД като че ли има опит да се препродаде пакет от 8,6% от капитала на дружеството, който на практика блокира отписването му. Той бе изтъргуван веднъж, но купувач не се оказа мажоритарният собственик Булгартабак холдинг. Затова вероятно купувачи са спекуланти, опитващи се с повишаване на цената на София-БТ АД да си осигурят по-добра продажна цена на пакета.

При Фонд имоти АДСИЦ по-скоро става дума за търговия в рейндж (диапазон) и дори за „подскок на умрялата котка“ защото въпреки поскъпването с над 20% в последния месец, за 3 месеца акциите поевтиняват с 5%. За последните 12 месеца акциите се търгуват на цени между 4 ст. и 13 ст. и последната сделка при 0,063 лв. за акция определено е по-близо до дъното. Също така разликата между най-добрите оферти купува и продава е 20% (а именно между 5,5 ст. и 6,7 ст.), което обяснява поскъпването със „сделка на ниво оферта продава“.

Топ губещи сред 15-те дружества в SOFIX

Сред 40-те най-ликвидни дружества лидер по спад отново е ОЦК, затова нека разгледаме най-губещите сред компаниите в SOFIX.

Това са Химимпорт АД със спад от 9,4% до 0,77 лв./акция, ЦКБ - с понижение от 9% до 0,592 лв. и М+С Хидравлик АД-  със спад от 5,8% до 6,5 лв. за акция.

При Химимпорт АД и ЦКБ най-вероятната причина за спада е една, а именно - продажби от Artio International Equity Fund, за когото Investor.bg писа, че е продал 399 861 акции през юли 2012 г.

Същ така Химимпорт АД отчете 4% спад на консолидираната печалба за полугодието, но това е твърде малко изменение, за да окаже влияние, още повече, че консолидираната печалба е 68 млн. лв., а дружеството има пазарна капитализация на обикновените акции от 116 млн. лв. и на привилегированите акции от 142 млн. лв., или общо 258 млн. лв. Акциите на дружеството поевтиняват с 65% за последните 12 месеца и с над 90% спрямо върховите си нива.

Спадът при М+С Хидравлик вероятно е повлиян от притеснения за световната икономика, където дружеството е лидер в сегмента си. Компанията вече отчита спад на продажбите си на годишна база и акциите й се понижават с 18% за година.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 11 години
Дали можем да очакваме от теб по-професионален анализ? Все пак, в мнението ти, съставено от две (според теб - три) думи, има четири правописни грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
karapiperov
преди 11 години
много не профисионално !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tony1975
преди 11 години
Браво!как ще се казва новата рубрика?Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още