IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синергон - пример как вътрешногруповото финансиране запушва холдинга

Превръщат ли се добрите бизнеси в групата в заложник на лошите и как може това да се промени?

10:07 | 28.08.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Синергон - пример как вътрешногруповото финансиране запушва холдинга

Финансовото положение на Синергон холдинг АД е незавидно. Консолидираната загуба за първото полугодие на 2012 г. е 4,7 млн. лв. (само тази на Топливо е 1,9 млн. лв.).

Има влошаване на съотношението между текущите активи и пасиви (т. нар. текуща ликвидност), като към 30 юни 2012 г. тя спада до единица, спрямо 1,06 в началото на годината. Към 30 юни 2012 г. текущите активи са за 91 млн. лв., колкото са и текущите пасиви.

Ако коефициентът продължи да се влошава Синергон холдинг ще е изправен пред нуждата да продава дълготрайни материални активи или да увеличава капитала си, за да избегне ликвидна криза.

В самото Топливо АД има превес на текущите активи над текущите пасиви от 20,5 млн. лв., тоест при останалите дружества пасивите имат превес, което означава, че те са в ликвидна криза. Почти всички текущи активи на холдинга са в Топливо АД, а именно - за 85,8 млн. лв. към 30 юни 2012 г., като текущи активи за само 5 млн. лв. са в другите дружества на холдина.

Вътрешногруповото финансиране запушва холдинга

Дружествата в холдинга са обвързани по линията на междуфирмените задължения и не е ясно как могат да бъдат разплетени. В консолидирания отчет на Синергон няма вземания от свързани предприятия, а дори холдингът е финансиран от свързани предприятия в размер на 4,5 млн. лв. към 30 юни 2012 г. Вероятно това са вземания от основните акционери. От една страна е добре, че те вярват в холдинга и го подкрепят, от друга възниква въпросът, защо се е стигнало дотук.

Топливо АД от своя страна осигурява 22,2 млн. лв. финансиране към дружества от холдинга към 30 юни 2012 г. (това финансиране се нетира на ниво холдинг и затова го няма в консолидирания отчет).

Нетен получател на финансиране е Синергон петролеум АД със задължения към свързани предприятия от 27,3 млн. лв. към 31 декември 2011 г. (ръст спрямо 25,4 млн. лв. година по-рано).

Самото Синергон петролеум АД е губеща компания със загуба от 1,5 млн. лв. през 2011 г. Компанията има около 30 бензиностанции с търговската марка SNG.

Светлина АД също е донор в системата на холдинга с депозит към него в размер на 4 млн. лв.

Кредитите от банки

Топливо АД дължи на банки 47 млн. лв. към 30 юни 2012 г. Задълженията са текущи. В същото време Топливо АД дава на други дружества от групата на Синергон холдинг АД 22 млн. лв., което показва че дружеството се явява проводник на пари от банките към другите дружества от групата на Синергон, защото те явно нямат активи и бизнес, които да се харесат на банките.

Синергон Петролеум АД е успял да получи само 5,4 млн. лв. от банки към 31 декември 2012 г., спрямо 27 млн. лв. от дружествата от холдинга.

Синергон Петролеум АД има символичен собствен капитал от 2,3 млн. лв., като той е формиран изцяло от последващи оценки на активите в размер на 3,03 млн. лв., тоест бизнесът е губещ.

На консолидирана база Синергон холдинг дължи 79 млн. лв. на банки и други финансови институции, от които 59 млн. са текущи и 20 млн. лв. нетекущи. Данните са към 30 юни 2012 г.

Производствените дружества на холдинга са Лакпром, Шамот, Премиер ПЛ АД, Балканкерамик АД, Слатина АД. Той притежава и Синергон хотели, както и други компании.

Към тях също може да се погледне, за да се прецени доколко са оплетени дружествата в холдинга и дали добрите бизнеси са станали заложник на лошите.

Добрата новина

Добрата новина е, че на консолидирана база Синергон холдинг АД има собствен капитал от 253 млн. лв., спрямо текуща пазарна капитализация от около 10 млн. лв. Това означава, че компанията може да разпродаде дълготрайни материални активи и да финансира задълженията си.

Лошото е, че ако това стане под натиска на ликвидната криза (изравненото съотношение между текущи активи и пасиви на консолидирана база), то може да принуди холдинга да разпродаде най-добрите си активи, което да влоши бъдещия му потенциал.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Investor.bg приканва своите читатели към анализ - как бихте преструктурирали Синергон Холдинг, ако имахте тази възможност? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
Didkata
преди 11 години
Междуфирмените задължения не са голяма драма, няколко цесии, консолидация на капитала и разходи за адвокати, и готово. Важен е паричният поток, и доколко покрива задълженията към банките. Защото банките се изнервят, когато ОПП не покрива плащанията с добър резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Емоциите в бизнеса никога не са водили до нещо положително! Но годинките на Бедо са вече много и той се е превърнал от акула в емоционален шаран, който се е закотвил на дъното и си спомня добрите стари времена! Да, ама така няма да стане! И накрая нищо няма да остане! И аз бих започнал от бензиностанциите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Спекулант
преди 11 години
Т.е. истината е в ликвидацията. Така акционерите ще вземат най-много. Може да се почне от бензиностанциите - да ги шитнат на Газпром който изкупува в момента.Лошото е само че Бедо няма да го стори щото е емоционално свързан.Да вземе да се пенсионира вече и наследниците му да поемат по нов курс ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още