IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меком АД е продало Сивар ЕООД на Меком Файненсинг АД

Новият основен акционер в Меком - Дар финанс ЕООД, очевидно не е знаел за сделката, когато е купувал големия пакет

09:52 | 19.07.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Меком АД е продало Сивар ЕООД на Меком Файненсинг АД

Сагата около Меком АД продължава да се осветлява. До момента отчетите на дружеството не индикираха нещо да се е променило, а според силистренски форум Меком АД не работи от пролетта на 2011 г., а пред него стои кола на банка, за да пази да не се изнесат машините.

Според отчетите му, доста кредити са просрочени. Междувременно основният акцонер Стефан Райчев (с над 80%) вече не е такъв, след като на 7 юни 2012 г. около 40% от акциите на дружеството бяха продадени от частен съдебен изпълнител при цена от 0,1 лв., а на 11 юли 2012 г. това се случи и с още около 40% от акциите, този път при 5 пъти по-ниската цена от 0,02 лв.

На 2 май 2012 г. е регистрирано дружеството Меком Файненсинг АД, по 50% собственост на израелските граждани Нисим Дегалдети и Алекс (Александър) Ям (Ямшчук). Всеки от двамата може да залага и продава акциите си в полза само на другия акционер, освен ако няма съгласието и на двамата, тогава купувач може да е трето лице.

Два дни по-късно (на 4 май 2012 г.) Меком АД продава на Меком Файненсинг АД 100% от Сивар ЕООД.

Сивар ЕООД е създадено през 2007 г. Отчетът му към 31 декември 2010 г. показва активи за 1,06 млн. лв., спрямо едва за 108 хил. лв. година по-рано. Увеличението е в графите Земи и Сгради. Приходите са за едва 25 хил. лв., а печалбата е 2 хил. лв. през 2010 г. Собственият капитал е 9 хил. лв., а пасивите са за 1,06 млн. лв., тоест съотношение собствен към привлечен капитал от над 1 към 100. Последното показва, че пасивите са към свързани лица, тъй като друг не би финансирал компания при такова съотношение на собствен към привлечен капитал.

Какво има в Сивар ЕООД към днешна дата, няма данни. Възможно е активите му да са се увеличавали стремглаво и през 2011 г., както и в началото на 2012 г. Има данни обаче какво няма, а именно Сивар ЕООД няма банкови дългове, показа отчетът на Меком АД към 31 март 2012 г.

В отчета на Меком АД към 31 декември 2012. Сивар ЕООД е оценено на 5 хил. лв. Меком АД го придобива (с продавач Вигал ЕООД) с договор от 17 август 2011 г. Покупната цена е 5 000 лв. Продажната цена от май 2012 г. също е 5 000 лв. Няма информация дали активите са все още за около 1 млн. лв., дали са повече и на кого дружеството Сивар ЕООД дължи пари.

Интересно е че едноличен собственик на Вигал ЕООД е Галина Стефанова Райчева, която е дъщеря на Стефан Райчев, тоест сделката е между свързани лица.

Дейността на Сивар ЕООД е „покупка на стоки и други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид; продажба на стоки от собствено производство; външна и вътрешнотърговска дейност със стоки и услуги от всякакъв вид; търговско представителство, посредничество и агентство на местни и чуждестранни физически и юридически лица; превозни сделки, складови сделки; сделки с интелектуална собственост, комисионни, спедиционни, рекламни услуги, както и всякакви други дейности, незабранени от закона”.

На 6 юни 2012 г., случайно или не, е учредено ново дружество с името Меком, този път Меком 2012 г. АД. Собственик на 50% е Меком Файненсинг АД и двамата израелски граждани са в ръководството му.

По интересно е, че в Съвета на директорите влизат и Стефан Райчев Иванов, бившият собственик на над 80% от Меком АД и Галина Стефанова Райчева, неговата дъщеря.

Останалите 50% от капитала на Меком 2012 г. са в ръцете на Руслан Стефанов Райчев (роден през 1990 г.) и Галина Стефанова Райчева (родена през 1984 г.). Двамата държат по 25%.

Отново условие за прехвърляне или залагане на акции е то да е или между акционери (някой от тримата) или на трето лице, но с одобрението на над 50% от акционерите. Меком 2012 АД и Меком Файненсинг АД са тайна за новия основен акционер Дар финанс ЕООД, собственик на около 41% от капитала, придобити основно на 7 юни 2012 г. при цена от 0,102 лв./акция.

Това е видно от факта, че на 11 юни 2012 г. той внася искане за нови точки към дневния ред на събранието на акционерите, насрочено за 29 юни 2012 г., една от които е да се даде отчет за отношенията (всички сделки) с редица фирми.

Изброени са 19 компании, за сделките с които се иска отчет, сред които Вигал ЕООД и Сивар ЕООД, но за Меком Файненсинг АД и Меком 2012 АД не става дума. Последната в този момент е съществувала от само 5 дни (регистрирана на 6 юни), два от които почивни – събота и неделя.

Това показва и че Дар финанс ЕООД е бил в неведение за продажбата на Сивар ЕООД на Меком Файненсинг А, иначе е щял да попита и за отношенията с Меком Файненсинг АД.

Може би тази информация е станала известна на Дар Финанс ЕООД по-късно и поради това цената на акциите на Меком АД се понижи 5 пъти до 0,02 лв. при продажбата на следващия голям пакет (за около 35% от капитала на Меком).

За създаването на Меком Файненсинг АД и Меком 2012 АД пръв съобщи потребителят NOK в темата за Меком в Коментари на Investor.bg. Той също така пита:

Райчев е имал прекалено много време за да си оплете кошницата преди да му продадат акциите и ако реално те са стрували нещо защо не си ги е купил той самият чрез подставени лица? Защо в последните 2 месеца се откриват 2 нови дружества МЕКОМ ФАЙНЕНСИНГ и МЕКОМ 2012? При положение че е влязъл съдия изпълнител и банките пазят да не се изнесат машините, дали няма и запор на сметките и съответно как дружеството се разплаща с контрагентите си? Въобще отчетите отразяват ли реалното състояние на фирмата?

Все адекватни въпроси по казуса Меком АД. Възниква и въпросът защо Сивар ЕООД е продадено по-малко от година след покупката и защо тази продажба не е обявена?

Меком АД стана най-ликвидната борсова позиция в последната седмица с 491 сделки (по данни до сряда 18 юли), спрямо 185 за Химимпорт и 98 за Адванс Терафонд АДСИЦ, например. Обикновените му акции поевтиняват с 92% за последните 12 месеца до 0,039 лв./акция и пазарна капитализация от вече само 2,2 млн. лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Меком АД привилегировани акции(MKXA)

Меком АД(MKX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Хайърсъзоff
преди 11 години
Е колко време ще я държите на чело тази статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
......... Мажоритара се грижи за интересите на дребния акционерщото в тази държава той е оставен единствено на неговата милостА не бива да е така...но са необходими законодателни промени в ЗППЦК и други закони... Как да се реализират обаче си е проблем...щото много е трудно миноритарите да се разберат какво точно искат.Мариян би могъл да направи проучване сред четящите в сайта какви промени и къде са необходими за защита на миноритарите. Аз лично ще предложа няколко такива ако се направи допитване. Като се разберем какви промени да се направят...нататък ще търсим депутати който да ги предложат...и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
от една страна е хубаво, че Мариян осветлява начина на работа тукашните предприемачи, за да сме на ясно поне ние акционерите (а и банките) как точно са ни ограбили.., но от друга, тази статия ще отблъсне инвеститорите от БФБ (чужди и местни) за години напредпо-добре да сме на тъмно и да си мислим, че това което купуваме на БФБ има стойности Мажоритара се грижи за интересите на дребния акционерщото в тази държава той е оставен единствено на неговата милости дано този патент на г-н Райчев не започне да се практикува и то останалите Мажоритари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
хендехох
преди 11 години
Сивар ЕООД има капиталов лост над 100?!? Може да е станало така, Меком АД му прехвърля всичко което не е запорирано, блокирано, ипотекирано. Съответно Меком АД има да взима (вземания). После Сивар ЕООД се прехвърля срещу само 5 хил. лв., защото собственият му капитал е там някъде. Сивар ЕООД разпродава активите и държи парите в кеш. Случайно обаче касата изчезва и като Меком АД дойде да си търси вземанията, няма какво, касата я изяли мечките.Не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
КФН в носа ли си бъркат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
ей то като бг сериал стана работата само дето не е мол а меком :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още