IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синергон некоректно отчита малцинственото участие в собствения си капитал

В действителност собственият капитал на холдинга е 257 млн. лв., тъй като малцинственото участие в размер на 34 млн. лв. не влиза в него

16:16 | 28.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Синергон некоректно отчита малцинственото участие в собствения си капитал

Синергон холдинг АД некоректно представя малцинственото участие в дъщерните си дружества за консолидиран собствен капитал, алармира коментаторът msimov в темата за дружеството в Коментари на Investor.bg.

Логиката е малцинственото участие да не е част от консолидираният собствен капитал, тъй като това е делът, полагащ се на миноритарните акционери в дъщерните дружества на Синергон.

Холдингът например не притежава около 1/4 от акциите на Топливо АД и малцинственото участие е именно капиталът, принадлежат на тези акционери.

Това е мнението на експертите, до които се допита Investor.bg, както и на другите публични дружества, които не слагат малцинственото участие в собствения капитал, а то е различен раздел в баланса на дружеството.

Според междинния консолидиран отчет на Синергон за 2011 г. собственият му капитал е 291 млн. лв., от които 34 млн. лв. са малцинствено участие. В действителност собственият му капитал е 257 млн. лв., тъй като малцинственото участие няма място в собствения капитал.

Счетоводната грешка е заложена и в последния публикуван одитиран отчет на холдинга, а именно консолидираният за 2010 г. В него отново малцинственото участие (за 34,5 млн. лв.) е част от собственият капитал, поради което той е 297 млн. лв., а не 262 млн. лв.

Така анализът на Investor.bg от 27 февруари 2012 г., че собственият капитал на Синергон холдинг АД превишава пазарната капитализация 24 пъти не е коректен. Превишението, макар и все още в огромни размери, е било по-малко - 21 пъти.

Некоректната цифра от 297 млн. лв. към 31 декември 2010 г. присъства не само в отчета по формите на КФН, но и в одобрения от регистрирания одитор, консолидиран годишен доклад за дейността през 2010 г.

Заверката на отчета е извършена на 28 април 2011 г. от регистрирания одитор проф. Марин Димитров. Investor.bg се свърза с проф. Димитров, който обаче бе възпрепрятстван да говори в момента и помоли да бъде потърсен довечера.

Investor.bg ще потърси отново професор Димитров, за да му даде възможност да обоснове заверката на това счетоводно записване, което на практика "обсебва" участието на миноритарните акционери в дъщерните дружества на Синергон холдинг АД.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Натрий
преди 12 години
Какво стана? Свързахте ли се с одитора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
nikon
преди 12 години
Не съм забелязал одиторите да гледат какво заверяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
BGN
преди 12 години
Питай го и дали още измъчва студентите с невъзможните си лекции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още