IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се движи SOFIX през 2012 г.?

Водещият индекс на БФБ показва добра корелация с американския S&P 500 и немския DAX и вероятно ще продължи да се движи успоредно с тях

12:36 | 30.12.11 г. 6
Как ще се движи SOFIX през 2012 г.?

Основният борсов индекс у нас - SOFIX, показва добра корелация с американския S&P 500 и немския DAX в последните 3 години и вероятно ще се движи като тях и в бъдеще.

Това показват данните от модула за сравнение в сайта Investor.bg, който позволява сравнение между максимум 4 индекса и/или акции. 

Корелацията между българския, американския, немския и румънския (BET) индекс е много силна след април 2010 г., е видно от графиката.

Въпреки че корелацията се осъществява не винаги на момента. Например на графиката много ясно се вижда, че ръстът на чуждите индекси започнал през август 2010 г., задейства SOFIX чак през ноември 2010 г. и в чужбина продължава до април 2011 г., а у нас върхът е през февруари.

Спадът след юли 2011 г. е обхванал всички пазари. Възстановяването при S&P 500 и DAX и дори при румънския BET започва през септември 2011 г., а при нас през ноември 2011 г. Тоест SOFIX реагира със забавяне, но корелация има.

Корелацията не може да бъде търсена на дневна база, най-малкото поради факта, че БФБ-София работи до 13:45 ч., а дневните движения се определят от новините от САЩ, които традиционно се публикуват час преди началото на търговската сесия там, която започва в 16:30 ч. наше време. За разлика от БФБ, по това време борсата в Германия още работи.

В България движенията могат да се отразят чак на следващия ден. Поради това пазарът ни е малко встрани от полезрението и корелацията, но тя рано или късно идва, показват графиките.

Пътищата по които движенията на чуждите пазари се отразяват на SOFIX са много, като един от тях е психологическата настройка на местните инвеститори, които виждайки спад или ръст в чужбина реагират с парите си тук.

Друг проводник на корелация са чуждите инвеститори, които продават или купуват тук. Важен фактор за тях е ликвидността, която у нас е ниска и ги въздържа да влизат в пазара ни защото после трудно ще излязат. Слабата ликвидност пречи и за осъществяване на мигновена корелация с нашия пазар, а освен това компаниите от SOFIX не са достъпни по-лесен начин защото малко глобални брокери ги предлагат чрез платформа (а може би нито един), както и почти не са част от портфейли на регионални или световни фондове.

Трети проводник са местните инвеститори, в лицето например на пенсионните фондове, които инвестират и в България и в чужбина, и при ръст или спад на един от двата пазара, може да реагират и на другия.

Четвърти проводник са двойните листвания на Софарма и Еврохолд България в София и Варшава, които засега не са много задействани.

Не на последно място проводник е реалният сектор. Данните за европейската икономика се отразяват на българския капиталов пазар поради факта, че основната част от износа ни е към страните от ЕС. Съответно повечето ни банки са с европейски капитали, а например цената на пшеницата влияе, макар косвено и пречупено през много фактори, върху АДСИЦ-ите за земеделска земя.

Вероятно поради тези и други причини SOFIX не страни от световните тенденции в последните 3 години и може би прогнозирането му за 2012 г. се свежда до прогнозиране на S&P 500, DAX и развитието на европейската икономика въобще.

Не бива да се забравя още, че българският и индексите на големите пазари отчетоха върхове по едно и също време през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
няма как да следва западните борси при положение че там е стагнация и изпитват липса на капитали а бг за тях е бит пазар ...няма как да се получи софикс 2000 отново...тогава когато това стана бе извънредна ситуация сега парите ги няма в хората хората са наплашени уплашени и не биха играли отново там....свърши бфб отдавна кои спечелил спечелил кои не здраве и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Моля напишете нещо вие. Тезата в материала се подкрепя от днешния коментар на Красимир Йорданов Както през последните три години, така и през 2012 г. можем да очакваме българската борса да следва западните с известен лаг във времето. Приватизацията на енергийните дружества през капиталовия пазар ще раздвижи търговията в случай, че предложените пакети бъдат изкупени от по-голям кръг инвеститори, а не само от мажоритарните собственици".http://***.investor.bg/news/article/128226/339.htmlНо вие явно си мислите че сме изолиран остров, предполагам на нещастието..... Вероятно е така, но графиката е красноречива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
zoril
преди 12 години
спри да пишеш тогава!И аз съм на това мнение като по-долните постове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
На мен пък ми харесва, не само защото съм авторът:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
kofe85
преди 12 години
хахахаа и аз :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Alan20
преди 12 години
По-голяма глупост не бях чел отдавна...... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още