IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Инфлацията работи за капиталовия пазар

Населението търси по-дългосрочни инвестиционни възможности, смята анализаторът на ИП Елана Трейдинг

08:09 | 22.06.11 г. 5
Цв. Цачев: Инфлацията работи за капиталовия пазар

Повишаването на депозитите на населението е една от причините за дългосрочен оптимизъм, когато става дума за развитието на фондовата борса в България, заявява Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД, в блога на посредника.

Една не малка част от тези пари трябва да се насочи към инвестиции в акции, за да може отново капиталовият пазар да извършва основната си функция на място за набиране на средства. В момента стагнацията е изключителна и успешните емисии разчитат основно на мажоритарните собственици, а не на покупки от широк кръг инвеститори.

Привличането на малка част от депозитите към капиталовия пазар ще бъде комбинация от две събития. Първото е доходността от инвестициите, включително и чрез взаимните фондове. На второ място е търсенето на защита от инфлацията, която вече започна да изяжда реалната стойност на спестяванията.

Връзката между реалната лихва и представянето на фондовата борса е косвена, защото високата инфлация показва икономическата активност в страната и ръста на паричните агрегати.

http://blog.elana.net/wp-content/uploads/2011/06/sofix-vs-interest-rates.png

Графиката представя зависимостта между движението на SOFIX и равнището на лихвата по едногодишен депозит след изваждане на инфлацията. Двете години с екстремни стойности са 2007-а и 2009-а.

При първата от тях имаше борсов бум, а капиталите търсеха по-доходна алтернатива под влияние на инфлация, измерена с двуцифрен процент. През 2009 г. беше точно обратното. Акциите се възстановиха слабо защото нямаше стимул за търсене на риск, а инвеститорите вече се бяха опарили от динамиката на пазара.

Това че населението търси по-дългосрочни инвестиционни възможности се вижда осезаемо в структурата на депозитите в лева по матуритета им.

http://blog.elana.net/wp-content/uploads/2011/06/bulgaria-deposits-term.png

През последните две години се наблюдава трайно нарастване на дела на депозитите с падеж над шест месеца. Това показва дългосрочния характер на спестяванията на населението, както и търсенето на по-високи лихвени проценти. Фондовата борса е следващата стъпка на тези капитали, от която обаче спестителите изискват доза сигурност и история на печалбите. Засега тя се възприема само с големите загуби от 2008 г.

Пазарът се нуждае от публични предлагания на атрактивни компании, които да бъдат презаписани и които да се търгуват с големи печалби след листването си. Само че скоро такива сделки не се задават и пари на борсата може да се правят единствено от по-активните инвеститори, които не се плашат да купуват при падащ пазар или да продадат след всеки растеж на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
sensei
преди 13 години
Добре, Carl Jonson, ето нещо конструктивно какво ще стане, ако инвестиционните посредници (защото от търговия с ценни книжа си изкарват хляба), вземат да лобират активно, за да се либерализира максимално режима за появата на нови емитенти на акции и облигации? Понеже консултирам чужди инвеститори, мога да твърдя от първа ръка, че ако това бъде направено, инвеститори ще има и част от депозитите в банките ще отидат на борсата. Или банките ще саботират този процес? Приемам всяко професионално издържано мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 13 години
Инфлацията работи против пазара. Ако Цветозар Цачев бе по-наблюдателен, щеше да забележи, че всеки голям спад на пазара е след като се засили инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
При наличието само на компании с мажоритари мутри и олигарси аз никога не бих си вкарал парите на БФБ. Западните борси са и по ликвидни и по перспективни.Ако се създадат големи публични компании с професионален мениджмънт и без големи собственици(всички да са под 25%) бих се замислил, но това надали ще стане в близките 5-10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 13 години
Sensei е много прав, но звучи като типичната българска опозиция - противник е на всичко, но не предлага нищо конструктивно. Убеден съм, че брокерите мислят, как да се привлекат компании на борсата, но както се пее - има дни, в които не върви (в случая доста по-дълъг период от дни). Ако някой има модел за убеждение на мажоритари на хубави компании, да се разделят с дял от компанията си на П/Е 5 или 6, нека да го сподели. Сигурен съм, че Цачев би бил сред първите, които ще приложат модела, изглежда ми доста съвестен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
sensei
преди 13 години
Как, г-н Цачев, Една не малка част от тези пари трябва да се насочи към инвестиции в акции, след като продаваните на БФБ акции са от години едни и същи мухлясали и предизвикващи инвестиционно отвращение корпоративни книжа? Наистина ли е така, или само аз имам впечатлението, че брокерите на акции и облигации придобиват все повече и повече репертоара и отчаяната нотка в гласеца на брокерите на недвижими имоти? И не, повишаването на депозитите на населението не е една от причините за дългосрочен оптимизъм, нито дори на краткосрочен! Защо ли? Ами по простата причина, че вие и такива като вас, с ограничено и шаблонно мислене, не сте в състояние да придвижите тези депозити до БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още