IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Никакви сделки с 30 от емисиите на БФБ-София, борсата ще отсее семето от плявата

Около 230 дружества ще бъдат логически отделени, заявиха от БФБ-София

08:10 | 21.03.11 г. 5
<p>Васил Големански Снимка: Investor.bg</p>

Васил Големански Снимка: Investor.bg

Никакви сделки не са сключвани с 30 от емисиите акции, регистрирани на БФБ-София, показва справка на Investor.bg.

В последните 12 месеца само 102 дружества имат по над 100 сделки на БФБ-София. С над 1000 сделки са само 31 емисии.

Само 150 от търгуваните на БФБ дружества са с над 34 сделки, при останалите над 230 дружества, листнати за търговия, има по-малко или дори никакви сделки.

Сред дружествата без сделки са компании като Бялата лагуна АД, Улпина АДСИЦ, Болкан Пропърти Инструментс АДСИЦ, Рилски лен АД и дори бивш приватизационен фонд, какъвто е Родна земя Холдинг АД

„Предстои отделянето на слаболиквидните компании на отделен пазар, опериран отново от БФБ-София, като това ще е едно маркетингово решение, което планираме да направим”, каза на пресконференция през седмицата изпълнителния директор на БФБ-София Васил Големански.

„И в момента слаболиквидните компании са отделени на Неофициален сегмент Б, като идеята е не да бъдат делистнати, а тези компании да бъдат логически отделени от ликвидните компании, но да продължат да си се търгуват”, уточни изпълнителният директор на БФБ-София Иван Такев.

„Информацията за неликвидните дружества да бъде разпространявана отделно, а също да бъде обособен отделен сайт. Така ще се изпълнят и двете цели, тези дружества да си останат публични и търгувани на регулиран пазар, но да не се смесват с ликвидните, за нашите условия, емисии”, сподели Такев.

По думите му предстои да бъдат измислени и по-добри наименования на сегментите, вместо сегашните „Неофициален“ или „Официален“ пазар.

Преди повече от година предишното ръководство на БФБ-София искаше да се раздели с неликвидните дружества, като на практика щеше да ги лиши от търговия на регулиран пазар и въобще на организиран пазар.

Срещу желанието на бившето ръководство на БФБ-София тогава застанаха финансовия министър Симеон Дянков, Комисията за финансов надзор и някои от асоциациите на капиталовия пазар. Кои дружества се спасиха от делистване тогава, може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Причините да се търгува компанията на борсата са по-скоро за да може тя да бъде адекватно оценена."------------------------Хммм... да, от гледна точка на един спекулант, най-важното сигурно е нещо да бъде оценено за да може да бъде спекулирано с него. От гледна точка на обществото обаче, ми се струва, че не това трябва да е основната цел на "занятието" и на борсата като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ами имах предвид, че "собствениците" на акции всъщност, в много случаи не са съвсем реални собственици (в оня старомоден смисъл, който споменах). Те са нещо като... като... абе не знам като какво, ама след като реално не управляват собствеността си, нещата (поне за мен) не са както би трябвало да бъдат. Защото например се губи идеята за собственика като добър стопанин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 13 години
no-credit, не си съвсем прав. Компаниите, които се търгуват на борсата имат реално собственици, които притежават компанията и известен брой свободно търгуеми акции. Последните не са толкова много, че да повлияят на реалната собственост на компанията.Причините да се търгува компанията на борсата са по-скоро за да може тя да бъде адекватно оценена. А за да стане това е необходимо търговията с нейните акции да бъде достатъчно честа, за да може да имат продажбите някаква статистическа значимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Director
преди 13 години
Колега, извинявай, ама нищо не ти разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Аз съм шокиран! Какво излиза - борсата иска собствениците на компаниите да се сменят по-често и по-често! Вероятно защото така печели от таксите по сделките. Добре обаче, поправете ме ако греша, но нали идеята на капитализма е да има собственик, който гонейки своя интерес ще направи предприятието си по-ефективно (и така ще спечелят и останалите). А как може да направиш ефективно нещо, което не познаваш защото си го купил вчера, а утре го продаваш. Ами това според мен не е капитализъм, това е нещо друго, примерно - "спекулативизъм"....И да, да знам, че компаниите реално не се управляват от собствениците им. Което обаче е още едно разминаване с капитализма. Или поне с оня - старомодния капитализъм, за който пише в учебниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още