IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Смени се сентиментът, от страх преминахме към алчност

Това, което чакахме от години, се случи и през януари светим най-зелено в цяла Европа, споделят експертите

10:50 | 04.02.11 г. 2
Анализатори: Смени се сентиментът, от страх преминахме към алчност

В последния месец SOFIX се повиши с 22%, като само две компании от индекса отчетоха понижение. Investor.bg потърси мнението на анализаторите, на какво се дължи този ръст.

Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг:

Случи се, че на пазара имаше прекалено много негативни фактори, които му влияят, беше паднал много, възстановяването за две години от март 2009 г. до края на 2010 г. беше много малко, по-малко от това на другите пазари и това е основната причина, която накара инвеститорите да се ориентират към фондовата борса, с идеята че годината няма как да е лоша.

Това доведе до решения в началото на годината да се сложат пари в български акции и предизвика траен ръст, като в последните 2 седмици ръстът увлече все повече хора, защото доказа че БФБ-София може да прави големи печалби. Определено това увлече доста капитали, появи се интерес от чужбина.

Ние сме в първите няколко по растеж в Европа, като съвпадаме с Македония по 20-25% растеж, плътно зад нас са Гърция, Кипър и Босна и Херцеговина. Светим в зелено. В последните 2 седмици имаме запитвания и интерес от чужди инвеститори

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт:

Според мен основно говорим за емоция. Има еуфория. Предстои да видим какво ще стане. В един момент надделява алчността над предпазливостта. Ето че се случи, след като го чакаме от години.

Христо Владимиров, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест:

Причината не е в промяна на фундамента, а на сентимента. При ниска ликвидност, липса на продавачи и потенциал за поскъпване такива изстрелвания може да се случат по всяко време. Към това можем да добавим и съревнованието между фондовете за доходност и страха на някои да не изостанат.

Възможно е цените да се покачат още малко, след което очаквам консолидация и известно охлаждане. Значими събития от международен характер също могат да влияят и в двете посоки.

Вече не можем да кажем, че пазарът като цяло е подценен. Напротив, по-лесно е да се посочат надценени компании, отколкото подценени. Но това не пречи цените да се качат още.

Някои от инвеститорите се подвеждат по конюнктурно високите маржове на печалбата на някои компании, които постепенно, а в някои случаи и рязко, ще се понижат, забавяйки ръста на печалбата. Възможно е да видим дори понижение на печалбите през тази или следващата година при някои компании, именно поради понижаването на маржовете до устойчивите за съответната компания.

Прави впечатление и това, че пазарът, както и преди, се вдига като цяло, без да се отсяват качествените компании от определено лошо управляваните.

* Мненията имат аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
COBOSCHETO
преди 13 години
Прави впечатление и това, че пазарът, както и преди, се вдига като цяло, без да се отсяват качествените компании от определено лошо управляваните.E това е еуфория ! Не се гледат резултати и показатели ...ами юрош на доматите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
unseen
преди 13 години
Експерти ????Много силно казано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още