IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните стават първи, или как слънцето изгря на борсите в София и Атина

Основните индекси в Гърция и България записаха най-силното представяне от всички пазари в Централна и Източна Европа през януари

11:47 | 01.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Последните стават първи, или как слънцето изгря на борсите в София и Атина

Новата година започна силно за големите губещи в региона на Централна и Източна Европа за 2010 година – индексите на сините чипове в Гърция и България. След като ASE 20 и SOFIX се оказаха най-слабите борсови индекси за 2010 година, в редовния обзор на 17 пазара от Централна и Източна Европа, които екипът на Investor.bg следи, дойде време за усмивки по лицата и на инвестиралите на тези два пазара.

През януари основният индекс на борсата в Атина – ASE 20, напредна с 12,7 на сто, с което само за месец бе заличена немалка част от натрупания за 2010 година спад от близо 36 на сто. При това борсовият оптимизъм дойде въпреки продължаващите спекулации относно оцеляването на Гърция с оглед големите дългове на страната.

Като цяло месецът премина в контекста на разговори и слухове за преструктурирането на дълговете на Гърция. Почти през целия период водещите страни в еврозоната – Германия и Франция, отричаха, че се водят подобни разговори, но напоследък се дават все по-ясни сигнали, че именно това ще бъде направено с облигациите на южните ни съседи. Вижте как се разви ситуацията около гръцкия дълг през януари.

Втори в класацията за месеца се нарежда индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX. Той се е повишил с 9,9 на сто за разглеждания период, воден от значителен оптимизъм по някои основни позиции, търгувани на БФБ.

Ключовите събития за месеца бяха дебютът на акциите на БФБ АД за търговия, който бе посрещнат със завиден интерес и оптимизъм от пазарите. Началото на отчетния сезон също бе доста силно, като основни компании показаха солидни резултати през последното тримесечие на миналата година и 2010 година като цяло.

Всички отчети, предадени от водещите публични компании, може да разгледате в специалната рубрика на Investor.bg Отчетен сезон на БФБ.

Топ три в регионалната класация се пада на Хърватска, където основният индекс Crobex е напреднал с 8,6 на сто.

Първият месец за годината е бил по-скоро позитивен за борсовите индекси, като едва 4 от основните показатели са отчели отстъпления, при това повечето от тях са минимални. Общо на 10 пазара е постигнат борсов ръст от по над 5 на сто.

Най-голямо понижение е отчетено от турския индекс ISE 100, който е загубил 4,13 на сто от стойността си през януари. Той бе сред най-силните показатели през 2010 година, когато добави 25 на сто към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 4
jamiemirror
преди 13 години
Тече тече - изтича... :)В Китай наистина ще спечели, спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Малцина помнят, че 1998 г. БФБ се срути пак с около 75% и после какво стана?Нищо ново под слънцето.Не е препоръка за покупко-продажба или измисляне на цикли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Където е текло, пак ще тече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Инвестирай в Китай, много ще спечелиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
detonator
преди 13 години
най-силното представяне-или по скоро пране на пари.Кой нормален ще инвестира в закъсалите Гърция и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още