IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Толев: През 2011 очаквам моменти на силен ръст на БФБ-София

Изостаналостта и индикациите за възстановяване на икономиката дават широко пространство за наваксване през годината, смята управляващият партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт

14:37 | 04.01.11 г. 3
<p>Иво Толев, Снимка: Личен архив</p>

Иво Толев, Снимка: Личен архив

Иво Толев е роден през 1971 г. Завършва магистратура в УНСС, специалност Застраховане и социално осигуряване.

През 1998 г. завършва курс “Брокер на ценни книжа” към University of Delaware, FLAG consortium, България, спонсориран от USAID. Защитава първия си лиценз за брокер пред КФН през 1999 г. Впоследствие му бива отнет поради непрактикуване. През 2004 г. повторно се явява на изпити и получава двата лиценза – за „Брокер” и за „Инвестиционен Консултант”.

Дебют в сферата на капиталовия пазар прави в ИП Златен Лев Брокери като Инвестиционен Консултант по Доверително управление на клиентски портфейли. Продължава като Портфолио мениджър в УД Синергон Асет Мениджмънт от самото му създаване. От януари 2008 г. насам е Управляващ партньор в Ултима Файнанс АД и същевременно Изпълнителен директор в дъщерното Управляващо Дружество Ултима Капитал Мениджмънт.

- Г-н Толев, какви са очакванията ви за развитието на пазара на БФБ-София през 2011 г.?

Неговата изостаналост и индикациите за възстановяване на икономиката дават широко пространство за наваксване през 2011 г. Дълго акумулираните очаквания за ръст по повечето позиции ще донесат умерен, на моменти до силен тренд нагоре.

Първите финансови отчети за 2011-та ще имат ключов характер за бъдещите намерения на борсовите играчи. Покрай оповестяването им може да има завишена волатилност и корективни движения, които да възстановят баланса между цена и стойност при някои от компаниите на БФБ. С нарастване на положителните резултати ще се завръща и изчезналата корелация с външните пазари.

Дружествата за инвестиции в имоти (АДСИЦ), които са фокусирани в земеделска земя, ще получат своя ренесанс. Акциите от индустриалния и туристическия сектор също. Банковият и застрахователният сектор ще начертаят равна графика в най-добрия случай. Магистралните планове и ремонти на правителството могат да поставят на особена почит и инфраструктурните акции.

Основен лайтмотив през 2011 г. може отново да бъде очакваната приватизация на Булгартабак и обединените остатъчни пакети в новата Българска консолидационна компания (БКК). Остава само да се случат.

- Какво можем да очакваме от финансовия сектор?

Конкретно за банките - все по-малко ще печелят от основната си дейност и все повече ще се оглеждат къде да пласират трудно продаваемия си ресурс. Новите такси на КФН и новите борсови комисиони могат да направят банките новите управляващи дружества на капиталовия пазар, изкупувайки активите от фондовете на сегашните УД-та. А дали това не е добре планирана цел?

По последни данни на БНБ в населението и фирмите е концентриран исторически огромен ресурс, предимно по банкови депозити. Престоят на този „мотор” в трезорите не дава никаква полза за излизане от кризата. През 2011 г. очаквам част от него да започне да се завръща към БФБ, дори и по описания начин.

Разбира се, статистическите данни не дефинират автоматично директен растеж за индексите на БФБ, но дават обективен сигнал за очакванията. От друга страна, докато инвеститорските пари не припознаят необходимия комфорт и стабилност в политиката на страната ни като цяло, те няма да се завърнат на БФБ, не само през 2011 година.

- Какви са очакванията ви за регионалните борси?

Очаквам индексните графики на някои от пазарите на север от нас (Румъния, Полша, Чехия, Хърватска) да продължат в едноименната посока. Докато тези на юг, предимно Гърция, я очаква ново низходящо движение. Турция вероятно ще намали скоростта. Западните на нас страни (Сърбия, Македония) може да изплуват от загубите на 2010 година.

- А какво предвиждате за световните пазари?

Американският борсов пазар през 2011 г. ще бъде все по-необективен показател поради програмите за увеличение на ликвидността (Quantitative Easing), които правителството ще продължи да „печата” при най-малката опасност да лъсне истината. Положението ще се утежнява още повече от заинтересованата политика на Китай. Засилващо влияние върху тази чувствителна тема ще имат все повече и останалите страни от БРИК конфигурацията.

Европейските борси – повечето вероятно отново ще се движат предимно от липсата на единна парична политика, дълговите кризи и нестабилността на общата европейска валута. Прекаленият фетишизъм към стойността на еврото ни показа реалната му потентност през 2010-та.

С възстановяването на инвестиционното търсене в Европа тези (д)ефекти ще са по-слаби и индустриалният сектор ще е основният потребител на свободния ресурс. Потреблението и растящото търсене ще влязат в ролята си да създават дефицит и да бутат нагоре цените на всякакви индустриални суровини и енергийните носители, а по тази линия и акциите на преработващите, добивните и логистичните компании. Същите причини ще носят нова стойност и за основните хранителни борсови стоки и книжата на техните производители/дистрибутори.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Ръст на пазара на БФБ-София през 2011 г. очаква и Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал, като според него той ще възлезе на 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
COBOSCHETO
преди 13 години
Май някой нямат мяра в това което пишат ...неосъзнавайки че някой структури и то държавни могат да му почукат на вратата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 13 години
Наваксване ще има, но слабо - яко Яхо-о-о - само при падане на престъпното и некадърно правителство.Ако довечера застрелят лицето, което се води "финансов министър", още утре индексите ще се изстелят с около 18% нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
jamiemirror
преди 13 години
"Ръст на пазара на БФБ-София през 2010 г. очаква и Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал, като според него той ще възлезе на 15%."Тя 2010-та мина и замина.Г-на Толев да направи един фундаментален анализ (ако му е по възможностите) и тогава да пише неща като "Разбира се, статистическите данни не дефинират автоматично директен растеж за индексите на БФБ, но дават обективен сигнал за очакванията.". Елементарно сравнение на риск и доходност показва че е напълно безсмислено да се излиза от комфорта на допозитите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още