IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Десетте акции, които инвеститорите на БФБ трябваше да притежават през 2010

Една емисия от BG40 зарадва с доходност от над 100% през последните 12 месеца, други седем поскъпнаха с по над 30%

10:00 | 04.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Десетте акции, които инвеститорите на БФБ трябваше да притежават през 2010

Силна или слаба, добра или лоша, 2010 година отмина. Вглеждайки се в данните за борсовата търговия през последните 12 месеца, едва ли бихме имали кой знае какви поводи за радост и позитивни нагласи – сделките спаднаха наполовина, индексът на сините чипове SOFIX за пореден път е сред най-слабите показатели в региона на Централна и Източна Европа, липсва предлагане на нови и атрактивни компании.

На този фон могат да се откроят десетина компании, които са били пазара през последната година и които са се оказали добра инвестиция за всеки, който ги е открил навреме. И за разлика от космическата доходност, която отчитат дружества с по един-два прехвърлени пакета през годината, тук говорим за компоненти на широкия индекс BG40.

Безспорен лидер по ръст на пазарната капитализация е шуменската компания Алкомет. През последната година акциите на дружеството са се изстреляли с цели 103%, което е ненадминато постижение за нито една от останалите по-ликвидни компании на БФБ-София.

Втората позиция се държи от Индустриален Капитал Холдинг АД. Книжата на компанията са повишили цената си с цели 57 на сто за последната година, като основният ръст бе генериран през декември, когато при прехвърлен обем от над 40 хил. акции цената на дружеството скочи с 36%.

Сходна е ситуацията и с третата по поскъпване за последната година позиция – Фонд за недвижими имоти България АД. Ръст в цената на акциите от 45% през последните два месеца заличи натрупан от началото на 2010 година спад и донесе поскъпване от 43% за последните 12 месеца.

След топ три следват пет компании, които са донесли доходност между 30 и 35 на сто на своите акционери през последната година. Това са ЕМКА АД, Биовет АД, Елхим Искра АД, Стара планина Холд АД и Петрол АД.

Челната десетка се допълва от емисиите на М+С Хидравлик АД и Албена АД. За последната година пазарната капитализация на двете дружества е нараснала с по около 16 на сто, показват изчисленията.

*Разгледани са ценовите движения през последните 12 месеца, а не за календарната 2010 година. Измененията за календарната 2010 година може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
stat counter
преди 13 години
Браво milenkk, като прочетох статията тръгнах да търся вестника от преди година, за да постна тотално разминаващата се прогноза. Прави са като пишат, че изложеното не представлява препоръка за покупка на ценни книжа. По-скоро представлява препоръка за не-покупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
1914
преди 13 години
Едва ли е изненада за някого, че реалните фаворити се оказват различни... а в тези изброени 10 се виждат просто ей така, произволно, имената на най-ликвидните към тогавашния момент компании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
marinbg
преди 13 години
Демек, комисионерите дето си вземат таксички за поредна година не са познали... Но това пазара си го оценява - справка техните чудесни портфейлни инвестициЙ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
p0lki
преди 13 години
Чудесен портфейл за дългосрочен инвеститор дори и сега да се направи при настоящите цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Борса
преди 13 години
Следварително е много лесно да се каже какво да си имал и най-вече колко време да си го държал! Поредното чесане на езиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
milenkk
преди 13 години
А ето каква беше преди една година известната класация на к-л "Фаворитите на 2010" 1 Монбат 2 Софарма 3 Каолин 4 Енемона 5 ЦКБ 6 Химимпорт 7 Трейс 8 *** 9 ИХЛ България 10 Стара планина холд* В анкетата участваха: "Алфа асет мениджмънт", "Бенчмарк асет мениджмънт", "Бетакорп", "Елана трейдинг", Инвестбанк, "Капман", "Карол капитал мениджмънт", "КД Инвестмънтс", "ОББ асет мениджмънт", "ПФБК асет мениджмънт", "Стандарт асет мениджмънт", "Статус капитал", "Ултима капитал мениджмънт", "Юг маркет", "EFG Securities - България" и ING ПОД.Честито на печелившите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още