IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Ликвидността на дружествата от SOFIX и BG40 е повече от добра

Съотношението между активи и пасиви на компаниите не се влошава през първото полугодие на 2010 г.

16:31 | 19.10.10 г. 7
Цв. Цачев: Ликвидността на дружествата от SOFIX и BG40 е повече от добра

"Дългове, фалит и борсови загуби - с това „се рекламира” напоследък БФБ, като че ли станалият вече обичаен песимизъм на всички пазарни участници не е достатъчен", заявява Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг в блога на посредника.

"Доколко настроенията ще се пренесат и през следващата година, предстои да видим, но със сигурност обобщаването на целия пазар по единични корпоративни събития е погрешно", споделя Цачев.

Публикуваме анализа на Цветослав Цачев:

Коефициентите на ликвидност показват до каква степен задлъжнялостта на дружеството се превръща в текущ проблем. Както се видя от последния случай с обявяването на несъстоятелност от Мостстрой, неравновесието в текущите активи и пасиви се оказва по-ясен знак за проблеми от равнището на банковите задължения. Следващите две графики представят изменението на коефициента за текуща ликвидност (съотношението текущи активи към текущи пасиви) за SOFIX и BG40.

Източник: Консолидирани отчети на компаниите

Какво показва този коефициент? Когато е над 1, тогава има повече текущи активи от текущи пасиви. Тоест компанията може да получи много по-лесно ликвидни средства, с които да се разплати веднага на своите контрагенти или кредитори при необходимост. В обратния случай за фирмата става трудно да получи достатъчно средства, за да покрие изискуемите плащания.

Това не означава непременно неплатежоспособност, защото компанията може да вземе допълнително заеми или да ги преструктурира към дългосрочни. С времето обаче всяко влошаване на коефициентите показва, че дружеството трупа сериозно неравновесие в баланса си. Често причината за това са загубите, които изяждат собствения капитал.

Ситуацията при българските компании въобще не е лоша. Дружествата с коефициент на текуща ликвидност под 1 са много малко. Измененията към средата на годината също не показват тенденция към влошаване, като при част от фирмите с намаление на коефициента за периода се дължи на нарастване на продажбите и съответно на запаси и вземания. Много високи стойности също не представляват положителен фактор, защото се оказва, че тези дружества поддържат високи запаси или кредитират клиентите си много повече, отколкото дължат на своите доставчици. При големите компании в SOFIX текущите активи и пасиви са много по-балансирани.

При изключване на запасите от изчислението на текущите активи се получава коефициентът за бърза ликвидност. Той дава малко по-добра представа за възможностите на компанията да събере пари при нужда, особено когато има много незавършено производство и материали. Графиките представят стойностите на този коефициент заедно с текущата ликвидност към средата на годината.

Източник: Консолидирани отчети на компаниите

Ситуацията при бързата ликвидност е значително по-различна. Няколко компании имат много по-ниска стойност от средното за останалите. В SOFIX това са Индустриален холдинг България и Доверие обединен Холдинг. Консолидираните им отчети включват много компании от промишлеността, които очевидно са натрупали много запаси от материали и продукция. При останалите дружества в подобна ситуация се открояват Неохим, ОЦК и Биовет. Сред тези дружества само ОЦК има банкови заеми, които са равни на собствения капитал. Останалите имат ниска задлъжнялост. При Петрол има по-висока задлъжнялост спрямо средното за компаниите в индексите.

На другия полюс са фирми като Елхим Искра, Българска роза Севтополис и Юрий Гагарин. Общото при тях е високото равнище на капитала, чрез който в действителност се финансират краткосрочните вземания. Тези фирми имат много малка задлъжнялост към банки. При тях рискът от несъстоятелност е нищожен. Те биха могли да подобрят възвръщаемостта на капитала си при промяна в структурата на пасивите – тоест, раздаване на дивидент и увеличение на дела на заемните средства. Или да инвестират в увеличение и в подобрение на ефективността на производствените си мощности с банкови кредити, с което да се подготвят за ръст на продажбите в близките няколко години.

Изнесените данни за ликвидността и задълженията на най-търгуваните български компании показват много добри показатели за родния капиталов пазар. Изменението на показателите за ликвидност за шест месеца не показва влошаването им. Важно е да се вземе предвид още, че и сравнението на показателите на компаниите не е направено към периода на икономически бум от 2008 г., а точно по време на кризата. Голямата част от дружествата изпреварват възстановяването на икономиката и имат потенциал за силен растеж през следващите години, с което ще съживят отново и интереса към капиталовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
А на какво вярва "Москва"? Пак повтарям, в отчетите на дружеството е имало ясни сигнали, че предстоят проблеми. Който не ги е разчел си е негов проблем. За едно си прав, че мениджмънта (не собствениците), трябва да бъдат разследвани за своите действия, и съответно наказани, ако се докаже вина или опит за прикриване... Интересно защо кредиторите са мълчали като н******, на чудо ли са се надявали? Колкото до тълпата от "възторжени" овце, естествено, че няма да се появят сега. Те ще се появят пред офиса на Елана и другите ИП при Софикс 1000-1200. Щото са овце и предназначението им е да бъдат стригани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Nabludatel777
преди 13 години
"Москва не вярва на сълзи"!!! И другаря Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг да не очаква тълпа от "възторжени" овце пред вратата на офиса си!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Nabludatel777
преди 13 години
Много интересно от кога са тея задължени на дружеството?!От кога то е изпаднала във фактическа несъстоятелност...т.е. спрло е всякакви разплащания и е реално декапитализирано и кога собствениците и управляващите се се сетили да го обявят това по надлежния ред, пред надлежните органи?! Ще се сети ли някой...включая държавата да им потърси някаква включая и наказателна отговорност по 227Б от НК ...поне да провери казуса или...в БГ има достатъчно студена вода за всички...без "бизнеса"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
ДжеймиНаВсякоГърнеМерудиев пак се изказа неподготвен. Информацията е била винаги достъпна в отчетите. Интересно как купища "инвеститор" на БФБ обвиняват кого ли не, само не и собствената си некомпетентност, когато очевидно неизбежното най-после настъпи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
jamiemirror
преди 13 години
След като КФН се сети че МОСТ трябвало да бъде проверен горе-долу 6 месеца след невъзможността да плаща - ти вярваш ли на данните по-горе в статията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Не става дума за ликвидност на акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
jamiemirror
преди 13 години
Това някаква шегичка ли е? Ликвидност хех!"Дългове, фалит и борсови загуби" - това не е проблем, естествено е по борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още