IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Бояджиев: Ако пазарът ни беше по-ликвиден, нямаше да падне толкова

Надявам се до средата на есента да свърши проверката на ДКЕВР и да видим първата приватизирана енергийна компания през фондовата борсата, заяви председателят на БАЛИП

11:26 | 14.06.10 г. 2
Любомир Бояджиев. Снимка: Личен архив
Любомир Бояджиев. Снимка: Личен архив

Любомир Бояджиев e съосновател и съсобственик на ИП БенчМарк Финанс АД. Понастоящем е председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и член на Съвета на директорите на БФБ-София.

Бояджиев е роден през 1970 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство, магистър по финанси. През 1998 г. получава лиценз от Комисията за финансов надзор, тогава Държавна комисия по ценни книжа (ДКЦК) за брокер на ценни книжа. Започва професионалното си развитие във финансовата сфера още през 1994 г. като брокер на ценни книжа.

Г-н Бояджиев, може ли да има ликвидност при тези цени на акциите, тъй като едва ли много хора искат да продават на -90%, а също така типично или никой не купува (както е сега), или всички купуват (както беше през 2007 г.)?

Причина за тази ситуация е недостатъчната зрялост на нашия пазар. Ликвидността на един развит пазар не зависи от цените на акциите, а точно обратното. Може би, ако пазарът ни беше по-ликвиден, нямаше да има такова понижение на цените.

Катализиращ ефект за повишаване на ликвидността може да има една бъдеща приватизация на атрактивни компании през фондовата борса, каквито безспорно са компаниите от енергийния сектор. Това ще предизвика интерес към пазара както на чуждестранни инвеститори, така и на българските пенсионни фондове и индивидуални инвеститори.

Имате ли информация от първа ръка кога можем да очакваме пакета от Е.ОН на БФБ-София?

При проведената среща на ръководството на Българска Фондова Борса с министъра на икономиката, енергетиката и туризма ни беше казано, че се очаква да свърши проверката на ДКЕВР, за да може бъдещите инвеститори да имат повече и по-точна информация за състоянието на дружеството. Надявам се до средата на есента това да се случи и да видим първата приватизирана енергийна компания през фондовата борсата.

Бихте ли разказали повече за плановете на БАЛИП и БАУД да организират курсове за брокери и инвестиционни консултанти?

Това e идея, която се опитваме да реализираме от две години и явно сега е моментът е узрял. Основната цел на БАЛИП и БАУД, освен да организират курсовете, e да помогнат при дефинирането на изискванията към брокери и инвестиционни консултанти, чрез активно сътрудничество с регулатора при изготвянето на конспектите, което вече направихме. Ще имаме наши представители и в изпитните комисии. Всичко това го правим поради факта, че най-нормалното нещо е институциите, които наемат тези специалисти, да имат възможност да участват в процеса на подготвянето им и тяхното сертифициране.

Преподавателите са високо квалифицирани и са от средите на бизнеса, а представителите в комисията са директори в уважавани посредници и управляващи дружества.

Обучението организирано от асоциациите ще се проведе от 24 юни до 14 август 2010 г., а изпитите пред КФН са на 28.08.2010 г. за брокер и на 04.09.2010 г. за инвестиционен консултант.

Доколко БФБ, ЦД и КФН работят за създаването на клирингова къща в последните месеци?

Основната отговорност за създаване на клирингова къща се пада на ЦД. Разбира се, борсата също оказва своята подкрепа. Ние, като представители на БАЛИП, винаги с готовност сме давали мнението си при поискване от страна на Централен депозитар.

Институциите, отговарящи за капиталовия пазар, декларираха, че ще работят заедно, без конфликти за развитието на пазара, но винаги трябва да се знае кой води хорото, за да няма прехвърляне на отговорности. Надявам се до края на годината да имаме клирингова къща, защото от това зависят много други неща, които трябва да се случат.

Одобрявате ли идеята ЦД да стане собственост на БФБ?

Управителният съвет на БАЛИП не е обсъждал този въпрос и не мога да се изкажа от името на асоциацията. Моето лично мнение е, че нещата ще вървят по-добре и по-бързо, ако това се случи, но това е въпрос, който трябва да решат държавните институции.

Докъде може да стигне процесът на връщане на лицензи от ИП и УД. Има ли опасност от изчезване на фонд мениджърската индустрия?

За изчезване на индустрията не може да се говори, но е очевидно, че пазарът се свива. Бизнесът на инвестиционно посредничество и управление на активи е силно конкурентен и при силно свити обороти на борсата е нормално да текат процеси по връщане на лицензи. Освен това има колеги, които смятат, че за да правиш този бизнес, е достатъчно да имаш лиценз и не инвестират в развитието му, в квалификацията на хора си, в технологии, не отделят средства за налагане на нови продукти. Има и такива, които направиха посредници, за да спестяват брокерски комисиони от собствените си сделки и при свиване на пазара е нормално да се връщат лицензи.

Какво прави асоциацията за раздвижване на капиталовия пазар и дали посредници и управляващи дружества могат да издържат още 6-12 месеца без мощно орязване на разходите си?

БАЛИП провежда срещи с институциите, от които зависи това, на които се обсъждат приватизацията на енергийните компании през фондовата борсата, промяната на закона за Сребърния фонд и създаването на възможности за инвестиране в България.

Ние помагаме експертно, даваме идеи за развитието на институциите – БФБ и ЦД. Произнасяме се по предложения за нормативни промени за подобряване на качеството на капиталовия пазар. Чрез курсовете, които сега организираме, ще допринесем за подобряване на квалификацията и осъвременяване на професионалните умения и познания на нашите бъдещи и настоящи служители.

Що се отнася до това дали посредниците могат да издържат 6–12 месеца мисля, че ние отдавна съкратихме всички възможни разходи. В момента по-скоро трябва да се гледа в посока подобряване качеството на услугите, пускане на нови продукти и привличане на нови клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
deBill
преди 14 години
ако баба ми беше мъжка щеше да има дръжка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
bbzz24
преди 14 години
kakva likvidnost da ima i kakyv interes izobsto da ima kym kompanii s magoritarni sobstvenici? sobstvenicite si vyrtqt chislata taka, che parite da otidat v maikata ili off-shore companiq i za akcionerite v tezi mideni cherupki ne ostava nisto.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още