IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как едно Chevy Camaro спасява бизнес за милиони

Собственикът на пицарията Papa John's откупил колата си за 100 пъти по-висока сума, след като я продал, за да спаси семейния бизнес

13:03 | 08.04.10 г.
Как едно Chevy Camaro спасява бизнес за милиони
Основателят на известната американска верига Papa John's има интересна история, свързана със спасяването от фалит на пицарията. За излизане от тежката финансова ситуация му помага именно любимата му кола – Chevy Camaro Z28 от 1971г.

През 1983г. бащата на Джон Шнатър, собственик на бар в щата Индиана, САЩ, е заплашен от фалит и опасността да загуби бизнеса си. За да помогне на баща си, Шнатър се принуждава да намери пари от някъде, за да инвестира в семейното начинание. Единствената му собственост тогава е любимата му кола - Chevy Camaro Z28 1971. Колата е в черно и златисто и е единственият актив на младия Шнатър, който може да помогне в тежката финансова ситуация на семейството му. Той успява да продаде возилото за 2 800 долара, които се оказват необходима финансова инжекция на западащия бизнес.

Когато разказва историята години по-късно, Шнатър обяснява колко трудно му е било да се раздели с колата си и как не е могъл да понесе гледката на отдалечаващия се автомобил с друг шофьор вътре.

След като взима парите, Шнатър младши купува оборудване и започва да продава пици пред бара – тази негова идея успява да измъкне семейния бизнес от затрудненията и да донесе печалба. Днес компанията е третата по големина пицария в света и се оценява на близо 750 млн. долара.

Години по-късно, когато малкият бар вече е само спомен, а собственикът му притежава бизнес за милиони, той не спира да мисли за любимата си кола. Шнатър решава да издири отново возилото си и да го откупи от собственика, но за жалост не разполага нито с адрес, нито с име на човека, на когото продава Camaro-то през далечната 1983г. В стремежа си да открие возилото той наема дори частен детектив – резултат обаче няма, колата сякаш е потънала в земята.

През май 2009г. той решава да направи рекламна кампания с цел да популяризира пицарията и да открие любимото си возило. По случай на 25-та годишнина от основаването на Papa John's Шнатър тръгва с кола, която е подобна на неговото Chevy из Щатите, и раздава безплатна пица.

Освен това той обявява и награда от 25 хил. долара за този, у когото е колата му или има някакви сведения за нея. През юни същата година наградата нараства до 250 хил. долара.

Не след дълго семейство от Кентъки се свързва с него и му съобщава, че са притежавали колата, но са я продали преди пет години на друг човек. Шнатър бързо го намира и с радост научава, че новият собственик няма нищо против да се раздели с автомобила срещу сумата от 250 хил. долара. Първоначалните собственици също получат награда от 25 хил. долара за това, че са съдействали на Шнатър в намирането на любимото му и така непрежалимо возило.

„Колата е истинският облик на всичко, от което трябваше да се откажа, за да постигна това, което имам днес – без идея дали някога ще си я върна, просто трябваше да направя жертва, за да постигна мечтите си. Никога обаче не съм спирал да мисля за нея си през всичките тези години и ето, че сега отново е моя“, завършва разказа си пред NY Daily News Джон Шнатър. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още