IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LBD*

Малката черна рокля се превърна в запазена марка не само за Коко Шанел, но и за всяка дама, която държи да изглежда стилно и елегантно

13:34 | 22.03.10 г.
Коко Шанел в малка черна рокля
Коко Шанел в малка черна рокля
Когато през 20-те години на миналия век Коко Шанел създава малката черна рокля, дизайнерката улавя периода между две войни, когато преобладаващите цветове в модата са ярки, крещящи и пълни с настроение. Черното е символ на траур, опечаление и нещастие, а идеята то да се превърне в емблема на стила и универсалната красота изглежда налудничаво.

Роклята обаче предизвиква нечуван фурор на подиумите и успява да се превърне в запазена марка на модистката и до днес. През 1926 година американското списание Vogue сравнява Коко със създателя на автомобилите Ford. Общото между Хенри Форд и Шанел е това, че творенията и на двамата са изключително прости, но успяват да пожънат дълготраен и невиждан успех сред различните социални слоеве. С времето популярността на роклята нараства и тя се превръща в символ на стила и изтънчената простота. Идеята на създателката й е да предложи на жените универсална дреха, която да не е подвластна на модата и времето, да е евтина и достъпна, както и да е в неутрален цвят.

Малката черна рокля вдъхновява известния дизайнер и съперник на Коко Шанел на модните подиуми Пол Пуаре да отбележи - „Какво създаде Шанел всъщност? Лукс за бедните.“

Популяризирането на имиджа на малката официална рокля започва през 60-те с филма „Закуска при Тифани“, където Одри Хепбърн, в ролята на Холи Голитли, се появява в модела на Шанел, а към роклята е сложила стилен гердан от перли. Френската певица Едит Пиаф толкова често е виждана да изпълнява песните си облечена в черна рокля, че получава името „малка черна лястовичка“.

Днес присъствието на малката черна рокля в гардероба на всяка жена се счита за задължително, а модните критици отдавна са обявили дрехата като едно от изискванията за стилно и изискано облекло. Тя трябва да е подбрана в зависимост от особеностите на тялото, да бъде от качествена материя, а що се отнася до дължината – добре е да тя да бъде до или малко над колената.

Огромното предимство на дрехата е в нейната универсалност. Тя може да се носи при всякакви поводи, да се съчетава с различни аксесоари и бижута, които да поставят нужния акцент в зависимост от случая. Тази дреха може да спаси всяка дама при официален повод, когато останалите варианти се окажат неподходящи или демоде.

В зависимост от случая черната рокля може да бъде носена с късо сако или ръкави на официален повод през деня, с дълъг шал или скъпи бижута като акцент на официална вечеря или коктейл.

Тъй като това е дреха, за която се предполага, че ще остане в гардероба за няколко години, покупката й не бива да се съобразява с модните тенденции.

Идеалната черна рокля може да бъде използвана при много поводи и е дълготрайна инвестиция, ето защо е добре да бъде избран възможно най-универсалният модел от качествена и луксозна материя като вълна, коприна, лен или кашмир.
Онези, които съдържат ликра или спандекс, може да се окажат неподходящи за някои поводи, а и едва ли ще може да разчитате дълго на тях.

Златно правило за малката черна рокля е тя да покрива тялото в съотношение 3 към 1 в полза на покритите части от тялото.

Намирането на подходящия модел е едно от най-сериозните предизвикателства пред дамите, които държат на външния си вид, но откривайки подходящия модел може да сте сигурни, че през следващите няколко години ще си спестите доста главоболия, отваряйки гардероба при повод, който не сте планирали или очаквали.
 
* Little Black Dress – (от англ) малка черна рокля
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още