IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магията на Google – отвътре

Компанията е лидер не само в интернет технологиите, но и в работната среда, която предлага на служителите си

14:40 | 17.03.10 г.
Магията на Google – отвътре
Едва ли има интернет потребител, който да не е ползвал търсачката на Google през живота си.

За работната среда в интернет компанията се носят легенди – служителите имат на свое разположение 30% от времето си в офиса, за да работят по свои проекти, свързани с компанията, обстановката доста се различава от стандартния офис, в който хората седят зад бюрата си, фиксирали поглед в монитора.

Главната сграда на компанията е в Маунтин Вю, Калифорния, САЩ. В материал на BBC е спомената препоръката "ако искате да се забавлявате работейки, по-добре подайте автобиографията си в Google".

 
Статията продължава с описание на работната среда - в някои части достъпът между етажите се осъществява с улей, по който хората се спускат като по пързалка, кухнята е оборудвана с уреди и храна за всякакви вкусове и претенции, всеки служител има най-малко два големи екрана, на които работи, по време на заседания хората често седят в пригодени лодки, защото, както е казал един от мениджърите в компанията - „идеите не винаги идват докато седиш в офиса“. За разтуха на хората са предвидени кътове с маси за билярд, видео игри, дартс и други забавления. На всеки етаж има и кабини, в които служителите необезпокоявано могат да провеждат лични разговори или да се срещат с посетители. 
 
Предвиден е и професионален масажист за онези, които са оставали в офиса до късно и са се схванали на бюрото си. Като в типичен спа център, но не съвсем, сградата на Google има и стая за релакс с масажиращи столове, които могат да се изпъват до легла. А докато лежат на тях, пред погледа на почиващите се сменят пейзажи от морското дъно, планински картини и природни красоти, придружени от успокояваща музика и притъмнена светлина.

Съвсем нормално подобна работна атмосфера може да накара всеки да пожелае да се присъедини към екипа на интернет компанията.

Дали обаче е толкова лесно да попаднеш в екипа на Google? 
 
Началото
Гигантът на интернет технологиите е основан през август 1998 г. от двамата студенти и колеги от Университета в Станфорд, Калифорния Сергей Брин и Лари Пейдж.

Името на компанията идва от сгрешената дума „гугол“, която дава името на число - единица със 100 нули. Днес грешката вече е толкова известна, че думата е отбелязана в Оксфордския английски речник и в описанието й е посочена интернет компанията на Брин и Пейдж. 
 
Да си част от екипа
Към 2009 година в Google работят около 20 800 души, но да бъде нает човек там, трябва да успее на едно от доста трудните  интервюта за работа. Зад всички приложения и иновативни продукти на компанията седят екипи от хора, които са внимателно подбирани от мениджърите, често и от самия Брин.
 
По думи на хора, които са кандидатствали за работа при него, той обичал да се движи из офиса на ролери, да се държи непринудено с кандидатите и често да задава логически въпроси, които понякога нямат връзка с обявената позиция, но шокират на пръв поглед интервюирания – защо капаците на шахтите например са кръгли, а не правоъгълни или с някаква друга форма. Обяснението за този вид нестандартни въпроси е просто – дори кандидатът да се е оказал неподходящ, интервюиращият не иска да остане с усещането, че си е загубил времето и би желал да научи нещо полезно, за което самият той често няма отговор.

Известно е, че компанията държи и на оценките, получавани в училище и университета. Според мениджърите бележките по математика и английски показват потенциала за развитие на човек, склонността му да разсъждава и да е прецизен в това, с което се занимава. 
 
За Сергей Брин
„Не прави зло“ е мотото на Google, измислено от съоснователя й Сергей Брин. Осъзнал силата и влиянието на споделената информация, той поставя девиза начело на компанията и това се оказва доста подходящо имайки предвид, че моралът и доверието в бизнес средите в САЩ по време на зараждането на компанията е ключово за успеха.

Семейството на Брин идва от бившия СССР. Когато е на шест години се премества в САЩ заедно с родителите си, подгонени от комунистическата партия в родината заради еврейския им произход. И двамата родители на Сергей са математици и бързо успяват да се устроят в новия свят. Днес Михаил Брин е професор по математика в университета в Мериленд, а майка му – Евгения Брин е научен изследовател в NASA. Извън компанията Сергей Брин работи по редица други проекти, свързани с възобновяемата енергия и алтернативните източници на захранване. Google е взела присърце идеята за опазване на околната среда, а покупката на всеки хибрид от човек, работещ в компанията, се поощрява и спонсорира от фирмен фонд, който отпуска 5 хил. долара на онзи, който си купи кола, щадяща околната среда.

Брин е и сред инвеститорите в
проекта Tesla Roadster – превозното средство, което може да измине 356 км с едно зареждане на електрическата си батерия.

През 2008 година Брин инвестира и в Space Adventures – компания, разположена в щата Вирджиния, която се занимава с космически туризъм. Инвестицията му в размер на 4,5 млн. долара ще му послужи като депозит за един от полетите на компанията, планирани за 2011 година. Досега Space Adventures е пратила седем туристи в открития космос. 
 
За Лари Пейдж
Роден в семейство на компютърни специалисти, Лари Пейдж споделя в свое интервю, че интересът му към техниката се заражда едва на шест годишна възраст. Заради професията на родителите му в дома им често имало части от компютри, както и купища списания Popular Science. С Брин се запознават в Университета в Станфорд и първото, което и двамата помнят от познанството си, са дългите спорове и дискусии – двамата рядко са на едно мнение по различни теми.

Извън работата си в Google Inc. Лари Пейдж участва заедно с Брин в редица проекти, свързани с търсене и разработване на алтернативни източници на енергия, включително и в проекта за електрическия автомобил на Tesla Motors.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още