IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пурите на Gurkha

Най-скъпите пури в света са покрити с доминикански тютюн, потопени в бутилка коняк, и струват 15 хил. долара

11:53 | 09.03.10 г.
Пурите на Gurkha
Ценителите на добрите пури добре познават марката Gurkha. Освен че с този етикет се произвеждат най-скъпите тютюневи късове в света, често може да срещнете съвета „Ако търсите абсолютното качество, Gurkha е точно за вас“.

От години марката е известна като Rolls Royce в цигарената индустрия. Тя е създадена през 1989 година, когато фабрикантът Кайзад Хансотия, управител на Beach Cigar Group, решава да разрасне бизнеса си купувайки бранда и го превръща в първия производител на пури от свръх луксозния клас.
 
Често от пурите на Gurkha се произвеждат единични бройки кутии, а опаковката обикновено струва почти колкото тютюневите късове в нея.

Добрият имидж и безупречната репутация, градена с години на Gurkha, които имат произведени 30 вида пури, се дължи на уникалните и редки видове тютюн, които се използват при ръчната обработка на пурите. Всички късове минават през ръцете на специално обучени специалисти в обработката на пури, а листата тютюн обикновено са ферментирали и престояли, за да придобият несравним и уникален аромат.

Едно от последните попълнения в короната на Gurkha е His Majesty's Reserve (HMR) – за направата на късовете е използван скъп коняк и първокачествен тютюн.

Последният тютюнев лист, с който е обвита пурата, е от най-добрите сортове, отгледани в Камерун, Доминиканската Република и американския щат Кънектикът. Този сорт използват почти всички първокачествени пури по света. След като пурата е навита, тя се потапя в бутилка коняк Louis XIII – един от най-скъпите на пазара с цена за бутилка между 1 500 и 38 хил. долара. Този процес е уникален по рода си с това, че вместо да отнеме от пурата аромата на качествения тютюн, конякът облагородява и насища още повече вкуса на тютюневия къс.

С бранда HMR се произвеждат по-малко от 100 кутии годишно, а дестинацията, към която летят кутиите в последствие, се решава лично от президента на Gurkha Кайзад Хансотия.
 
Цената на една кутия, в която има 20 пури, е 15 хил. долара, а един тютюнев къс се продава за 750 долара..
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още