IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влезте във форма с вино

Червеният елексир има редица положителни свойства върху организма, включително и запазване на по-ниско тегло

10:10 | 08.03.10 г.
Влезте във форма с вино
Забравете мъченията в салоните и хрупането на салати, за да влезете във форма преди началото на топлите сезони. Ключът към добрата фигура може да е отварянето на бутилка Мерло.

Дамите, които изпиват по чаша или две на ден вино, имат по-ниско тегло от онези, които свенливо отпиват минерална вода цяла вечер.

Откритието е направено след проучване сред близо 20 хиляди жени и е установило, че организмът има различно отношение към калориите от алкохола в сравнение с тези от храната.

Резултатите обнадеждавещо сочат– отпуснете се и си налейта чаша вино и не се притеснявайте за калориите.

Това мнение малко противоречи с твърденията на редица диетолози, според които от алкохола се дебелее. Но от друга страна помага да се обясни фактът защо французойките и италианките успяват да изгеждат добре и във форма независимо, че често пият вино на обяд или вечеря, съобщава весник Daily Mail.

В изследването са участвали 19 200 жени на възраст 39 гдини, които са били попитани за навиците им по отношение на алкохола. След това талиите им били измервани в продължение на 13 години. Съвсем не изненадващо повечето дами наддали тегло.

Онези обаче, които от началото си признали, че са пълни въздържателки, наддали най-много килограми, обобщава докладът на медицинския институт в Бостън, направил изследването.

Най-малко килограми качили онези дами, които пиели умерени количества алкохол – по една или две чаши вино на ден.

Проучването показало също, че не всички видове алкохол спомагат за поддържане на добрата форма. Червеното вино е най-подходящо за отслабване, докато твърдите алкохоли и бирата трябва да се избягват (което обяснява защо повечето мъже, които са почитатели на бирата, имат коремчета от кехлибарната течност).

Изследването открило, че калориите от алкохола се обработват по различен начин спрямо тези от храната. Едно от обясненията е, че при онези, които пият редовно по малко черният дроб развива метаболитна пътека за преработване на алкохола, а допълнителната енергия превръща в топлина, не в мазнини. С други думи ако приемете 120 калории от малка чаша червено вино, по-голяма част от тях ще бъдат изгорени. Ако идват обаче от парче пица, голяма част от калориите ще бъдат преработени в мазнини.

Червеното вино в умерени количества има и други положителни за здравето въздействия. В друго изследване на група мъже и жени бил даден ресвератрол – съставка, която присъства в червеното вино и се смята за ключът към решаване на „френския парадокс“. Той изучава връзката около мазната френска кухня, ниския ръст на сърдечно-съдови заболявания при французите, активното им дълголетие и техните (а и нашите) млади червени вина. Оказало се, че и двата пола стават по-съсредоточени и се справят по-добре с математически тестове.

Смята се, че червеното вино помага и за по-високите нива на HDL холестерол – така нареченият добър холестерол, който предпазва от сърдечни болести и запушване на кръвоносните съдове. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още