IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пура с чаша...

Пурите, както и алкохола, имат разновидности, а познаването им е важно условие, за да постигнете максимално удоволствие и да намерите подходящата комбинация

10:55 | 16.02.10 г.
Пура с чаша...
Пурата е чудесно средство не само за демонстриране на класа и стил, усет към луксозния живот и умение да си угаждате.
 
Добрата пура може да се превърне за мъжете в същинска спа процедура, носеща релакс, почивка и удоволствие, спомагаща за облекчаване на стреса.

Традиционният спътник на тютюневия къс е добрата напитка. Връзката между пурата и алкохола се е появила отдавна, много преди класическото съчетание пура – коняк. Ето защо е добре да знаете каква компания е подходяща за тютюна, когато посегнете към масивната кутия с тютюневи късове.
 
Коняк - класическият партньор за качествената и ароматна пура. Най-добрият коняк е този, който съчетава вкуса на ванилия и карамел, запазил е аромата на дървения съд, в който е ферментирал. В добавка може да усетите лек привкус на цитрусови плодове, които омекотяват напитка и я карат да се слее с идеална лекота с пурата.
 
Арманяк - благородна и богата на вкус напитка. Французите обичат да казват: "Ние дадохме на света коняка, а арманяка оставихме за себе си.“ И действително – по-голяма част от коняка, който произвежда страната, е предназначен за износ, докато арманякът е основно за вътрешния пазар. Напитката е подобна на коняка, но за направата й се подбират специални видове грозде, а производството й се характеризира с непрекъснат процес на дестилация. Арманякът винаги изкарва от пурата богат и по-силен аромат.
 
Ром и пура - красив дует. Напитката и тютюневият къс идват от една и съща земя, отглеждат се при сходни условия, ето защо срещата им на вечерната масичка или на бара е впечатляваща и запомняща се за дегустатора. Зрял, мек и сладък кубински ром – това е перфектната комбинация с хаванската пура.
 
Уиски – съчетаването с пурата е по-рязко и агресивно в сравнение с всички останали напитки. Това е и другата класическа и добре позната комбинация, станала известна от киното и филмите през миналия век, която се е превърнала в символ на властта, лукса и изискаността. Ако се съчетава с кубинска пура, уискито е по-добре да бъде малцово, а не купажирано. За доминиканска пура гурме специалистите препоръчват блендираното уиски – то е по-слабо, но има много първичен и изразен вкус, който е в унисон с доминиканския тютюн. Противно на общоприетото схващане за компания на пурите е по-подходящо ирландското, а не шотландското уиски. Но това, разбира се, е въпрос на вкус.
 
Дестилиран безцветен алкохол - водка, грапа, джин, текила и дори бял ром - собствените аромати на тези питиета за жалост не са в състояние да отличат качеството на пурата. Колкото по-дестилирана е напитката, толкова по-малко аромати има в нея. В резултат пурата е с преобладаващо наситен вкус и всякакво съчетаване на алкохол и тютюн се проваля.
 
Порто – букетът на това питие се отличава с аромата на касис, а комбинацията с пура, която ухае на орехи и шоколадови трюфели може да изкуши и заклетите въздържатели.
 
Портвайн - за компания на пура е подходяща не е много млада, но не е прекалено стара реколта. Идеалния вариант е около 30-35-годишно питие.
 
Шери – има три основни типа – фино, олоросо и пало кортадо. Кой от трите вида шери ще се получи зависи от специалистите и условията на производство. Фино е с ниска захарност, а алкохолното съдържание на тази напитка едва ли ще замае главата ви от първата чаша. Шери фино се съчетава чудесно с пури, чийто аромат на тютюна не е сладникав.
 
Шери тип олоросо е с алохолно съдържание около 17-18 градуса, а съдържанието на захар е достатъчно високо, за да позволява добра комбинация само с пури, чиито вкус има леко горчива нотка. Контрастът позволява на тютюна да изпъкне и да направи удоволствието от гурме ритуала пълно. Шери пало кортадо комбинира вкусовите качества на другите две напитки. Като цяло прекалено сладките напитки могат да убият вкуса на пурата, ето защо проверете захарността на етикета, преки да предложите нещо на гостите си.
 
Бирата е с ниско съдържание на алкохол и много киселинност, ето защо е подходяща за някакъв друг вид комбинация, но не и с пура.

Младите вина пък са ароматни, но все още нямат отличителен букет, което ги прави не особено подходящ компаньон за пура. Същото би могло да се каже и за пенливите вина.

 
Глювайн или грог – това е греяно червено вино, в което се добавят подправки като канела, карамфил, лимонени корички, резенчета ябълка и захар. Тази напитка е доста сладка и ароматна, но освен това е и ниско алкохолна – около 8 градуса. На фона на тежкия аромат на пурата тя напълно ще изгуби очарованието си, а и може да се изгубите след многото и различни аромати и вкусове.
 
Когато избирате компания за добра пура е важно да откриете баланса между тютюна и алкохола. Питието трябва да се консумира на малки глътки - устните се овлажняват, следва малка глътка, алкохола се задържа в устата, за да се усети най-пълно аромата и букета от вкусове, следва дръпване от пурата.

Основното правило при този ритуал на наслада е да усещате ароматните свойства както на пурата, така и на напитката.
 
Доброто съчетаване между двете е гаранция за баланс, а в резултат със сигурност ще се появи и удоволствието.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още