IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капаните в предприемачеството

Ако стартирате собствен бизнес самоувереността е преимущество, но бъдете внимателни с крайностите

13:46 | 13.01.10 г.
Капаните в предприемачеството
Началото на новата година е време за нови надежди, вдъхновение, ентусиазъм. Някои начинания ще успеят, други ще се окажат просто опит и ще доведат до натрупване на знания. Собственият бизнес буди страх у мнозина – изисква не само капитал, визия, кураж, убеденост и вяра, но и доза арогантност. В интерес на истината липсата на увереност в собствените сили тук би довела до неуспех и може да съсипе младата компания. Как да намерим баланса между увереността и здравословния непукизъм? Ето някои идеи, които би трябвало да са клишета, но за жалост все още убягват на повечето бизнесмени.

Бизнес плановете не са само за инвеститорите. Преимуществото на това да имаш план е, че се замисляш за цялостната концепция – от финансирането до маркетинга. Готовият план лесно може да се представи и на служителите, които по-лесно ще разберат към какво се стреми фирмата и какви са очакванията. Планът ще ви помогне и да измерите успеха или неуспеха на начинанието си – ако нямате средство за оценка на представянето си със сигурност ще имате сериозни проблеми с управлението.

Познаването на пазара и основните правила на него са неща, които ще направят бизнеса успешен. Това, че според вас стоките или услугите ви са добри и полезни не значи, че същото мислят и потребителите, на които разчитате да докарат печалба на фирмата ви.

Особено актуално напоследък е понятието „вирусен маркетинг“. То се изразява в промотирането на стоката от самата нея – продуктът се радва на такъв успех, че новината за него се разпространява от уста на уста или посредством социалните мрежи. Вирусният маркетинг обаче може да стаен факт като последваща форма на стандартните маркетингови похвати, при които разходи определено не липсват.

Конкурентите – мнозина се насочват към сфера, в която конкурентите са малко или въобще отсъстват. Ако сте открили такава ниша и сте на седмото небе от щастие, че ще започнете бизнес без да трябва да се съобразявате с други участници в предлагането, че нямате конкурент в доставката, услугата или продукта ви очаква чаша студена вода. Липсата на конкуренция може да означава или че проучванията ви са много слаби или че в действителност няма пазар за вашия продукт.

Егото е сериозен недостатък в бизнеса, в големи количества дори може да има разрушителен успех. Не са малко случаите, в които креативен и ентусиазиран предприемач създава собствен бизнес, компанията му се разраства и настъпва етап, в който от него се изискват знания и опит, които той все още не е успял да натрупа. Вместо да отстъпи мястото на специалист обаче, той запазва позицията си и или проваля добрия бизнес, или натоварва с незнанието си хората под него.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още