IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво още не знаем за сиренето?

Кога се поднася млечният деликатес, как се комбинира с други храни, валидна ли е кулинарната комбинация „сладко-солено“

10:50 | 08.01.10 г.
Какво още не знаем за сиренето?
Всички обичаме сирене или кашкавал, но знаем ли кога да го поднесем? Дали да е преди или след основното ястие, какво върви най-добре с млечния деликатес? Дали да го съчетаем с червено, бяло, сухо или сладко вино? Тейлър Кокалис, хранителен експерт и организатор на събития в нюйоркска фирма, дава съвети за нестандартни, но много успешни и актуални форми за поднасяне на сирена с мед, плодове и дори шоколад на приеми, при посрещане на гости, а защо не и за моментите, когато искате да се поглезите в домашна обстановка.

В Европа по традиция най-подходящото време за сервиране на плато сирена е след основното ядне. Причината е, че сиренето е заквасена храна и колкото по-узряло е, толкова е по-лесно смилаемо. Що се отнася до напитката – за нея няма ограничения. Ако сте се спрели на виното, то може да е червено, бяло, десертно или сухо – всички те идеално подхождат на плато сирена и се явяват хубаво допълнение към деликатесните храни – видът на напитката тук зависи изцяло от типа сирене. Идеалното време за поднасяне на сирената е преди десерта или защо не като десерт. След храненето хората обикновено основно консумират напитките, а сиренето е идеалният комплимент към тях.

Съчетаването на вино със сирена се основава на принципа за балансиране – хармонията и подбирането на подобни вкусове при храната и напитките е основното, с което домакинът трябва да се съобрази. Има няколко начина да постигнете това – ако поднасяте узряло бяло сирене с лимон или ананас например, може да го съчетаете с леко бяло вино като совиньон блан или сансер.

Друг вариант е да постигнете добър вкус чрез контраста. Той се получава изключително лесно със сините сирена. Те имат много наситен вкус, често са по-тежки от другите видове и са доста по-солени. Ето защо не се учудвайте, ако ги видите поднесени със сладки вина. Комбинацията сладко-солено е класика в кулинарията, която в случая позволява да се усетят най-добре вкусовите качества както на виното, така и на сините сирена.

Като добавка съм сиренето може да се прибавят различни видове сладка и конфитюри, плодове, мед или шоколад. Ако аранжирате платото с какаовата смес обаче е по-добре да заложите на черен шоколад, който най-добре подхожда на сините сирена.

Когато отивате на пазар за сирена е добре да сте запознати какво точно ви трябва. Има хиляди видове от млечния деликатес, които се предлагат на пазара. Сиренето вече е хранителна категория, не отделен продукт – всяка година производителите се вдъхновяват все повече и повече и пускат нови видове, които се усъвършенстват и изникват все повече и повече разновидности на сиренето. За това се поинтересувайте предварително какво сирене най-добре върви с основното ястие, което сте подготвили, с виното, бирата или друг алкохол ако вече купен.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още