IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да управляваме „талантите“ във фирмата

Всяка фирма се нуждае от таланти, но малко мениджъри знаят как да се отнасят към „умните особняци“ така, че да вземат максимума от тях

15:04 | 24.08.09 г.
Как да управляваме „талантите“ във фирмата
Умувайки върху това как западните икономики да излязат от рецесията, лесно можем да заключим, че именно тези, които са вкарали световната икономика в кризата трябва да я измъкнат от там. Инвестиционните банки, които са в окото на финансовата буря, имаха редица специалисти с дипломи от Харвард или Оксфорд. Какво тогава не е наред? Възможно ли е просто да не знаят как да използват капацитета на умните си служители?
 
Истината е, че организациите имат нужда от хора със склонност към иновации и дори към разчупване на традициите. Хората, които с радост доразвиват организационните идеи и същевременно търсят нови полета за прилагането им са тези, които движат компанията напред. Те могат да създават стойностни идеи, да измислят иновативни решения и стават много продуктивни, когато са ръководени добре. Тези хора имат нужда от екипи, в които да има динамика и нещата да се случват извън монотонността на фирмата. За да разработи такъв екип, бизнесът трябва да стане организация - магнит за такива хора, които да имат свободата да запазят иновативното си мислене за дълъг период от време.
 
Как да разпознаваме такива хора? Първата и най-важна характеристика е, че тези хора не са винаги с най-висок резултат на тестовете за интелигентност или пък от онези, които имат високи оценки в дипломите си от най-престижните университети по света (въпреки че за повечето от тях да покрият високите академични критерии не е проблем). Тези „странни умници“ са талантливи индивидуалисти, с потенциал да създават стойностни идеи и да използват максимално ресурсите, с които разполага фирмата.
 
Когато не разполагат с такива хора в компанията, мениджърите търсят услугите на адвокати, консултанти, инвестиционни посредници, гуру в областта на проучванията и маркетинга. Професията обаче съвсем не е показателна за това дали човекът попада в категорията „умен особняк“, тъй като независимо в коя сфера се развива, такъв човек може да попадне на различни места.
 
Такива хора могат да работят чудесно и за себе си, умеейки да се възползват от шансовете, които им предлага живота. Истината обаче е, че всяка организация би спечелила много от техния потенциал, стига да може да ги мотивира и задържи. Редица големи фирми се крепят именно на такива ключови фигури в екипите си – хора, които дават идеи, разгръщат потенциала си и извеждат фирмата от трудни ситуации.
 
Да имаш талантлив и умен „особняк“ в екипа си обаче не е леко. Освен с революционни идеи и разкрепостено мислене, тези хора са колкото талантливи, толкова и трудни за съвместна работа. Те знаят цената си (уменията им не се придобиват в университета), задават въпроси, на които отговорите често са трудни, имат свое виждане за работата, не се впечатляват от йерархията в офиса, очакват да имат непрестанен досег до онези, които взимат решенията, имат много контакти извън фирмата, дори с конкурентни организации, страстта им идва от проекта и работата, не се интересуват много от това за кого работят.
 
През последните години мениджърите се насочиха именно към програми за развитие на таланти и откриването им сред хората в екипите. Добър съвет, който може да се приложи при търсене на такива хора във фирмата, е да се обръща внимание повече на миналите постижения, от колкото на потенциала на човек. „Умните особняци“ няма как да останат само с потенциала си, те разкриват уменията си ежедневно в работата.
 
Веднъж открили ги обаче изниква въпросът как да се ръководят тези хора. Най-удачното решение при тях е свободата – обяснявайте вместо да наставлявате, давайте им свобода и ресурси, ако имат нужда им дайте възможност да се изолират от шума и хаоса в офиса, свържете ги с други таланти, които работят за вас.
 
Във фирмите, които работят с таланти, щедростта граничи с дисциплината. „Умниците“ работят най-добре, когато имат поставени изисквания и знаят параметрите, към които да се стремят. Идеален е вариантът, в който да имат достатъчно пространство и свобода, за да изразят себе си, но също така и ясно поставени очаквания си и цели.
И накрая един трик – някои хора се мобилизират, когато им кажете, че няма невъзможни неща. Този оптимизъм не винаги работи при талантите. По-скоро им подхвърлете, че нещо няма как да се случи и това ще ги мотивира до краен предел. Важен е подходът, ако изберете правилния ще останете изненадани.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още