IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 долара и звездите са ваши

Срещу тази сума може да се осинови звезда, ако тя си има планети, ще ви уведомят по мейла

16:33 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
10 долара и звездите са ваши

Жителите на Земята вече имат възможност да „осиновяват“ звезди и то само срещу сумата от 10 долара, съобщи сайтът Space.com.


Звездите се раздават от участниците в проекта Pale Blue Dot (бледа синя точка). „Осиновяването“ се оформя на сайта на проекта. Там са качени каталог и карта на небето, от които всеки може да си избира подходящата звезда.


След като бъде „осиновена“ звездата, тя получава името на „осиновителя“ си. Промените се нанасят както на картата на звездното небе Google Sky, така и в текстови вариант в каталога.

 

Всички звезди, които се предлагат за „осиновяване“, по всяка вероятност имат планетни системи. Те са цели на телескопа „Кеплер“, който издирва екзопланети в космоса, включително и подобни на Земята. Ако „Кеплер“ открие, че „осиновената“ звезда има планети, се изпраща уведомително писмо по електронна поща на „осиновителя“.


Проектът Pale Blue Dot не е търговски и не е свързан с НАСА, която отговаря за телескопа „Кеплер“. Целта на проекта е да бъдат събрани средства за финансиране на изследвания за определяне размера на звездите, които изследва телескопът. С тази информация учените ще определят плътността, масата и диаметъра на въпросните звезди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още