IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Обичам те" струва 163 хил. британски лири

Здраве, любов, приятели – всичко това има своята цена

15:48 | 13.07.09 г.
  "Обичам те" струва 163 хил. британски лири
Да чуеш думите „обичам те” е един от най-безценните моменти в живота на човек. Оказва се обаче, че любовта, както и здравето, щастието, доброто семейство и верните приятели могат да бъдат остойностени.

Проучване, направено от Стив Хенри и Дейвид Албертс, автори на книгата „Вие сте богати – просто още не го знете” показва, че хората могат да облекат в цифри възприеманите като „безценни” елементи на човешкия живот.

„Книгата е за нова система за оценка на благата, алтернатива на чисто финансовата система”. „В резултат на финансовата криза хората промениха начина си на живот, насочиха се към алтернативи за харчене, които коренно смениха критериите им за ценности”, казват още авторите.
 
Цената на щастието, здравето и останалите удоволствия е определена сред хиляда души, които са били анкетирани. Те са били помолени да подредят 50 събития от живота като раждането на децата им или заминаването на почивка, след което да ги сравнят с удоволствието, което ще изпитат, ако спечелят различна сума от лотарията.

Валутата, посочена в отговорите, е различна в зависимост от страната на анкетираните, като в крайна сметка резултатите са приравнени към курса на британската лира.
 
Доброто здраве идва на първо място, което анкетираните са оценили на 180 105 лири.  Да чуеш „обичам те” е на второ място с цена 163 хил. лири, следвано от щастието да имаш стабилна връзка, оценени на 154 849 британски лири.

Удоволствието да живееш на спокойно и сигурно място е калкулирано на 129 448 лири, а да имаш деца – 123 592 лири.

Сексът на нестандартно място се нарежда след честия и здравословен смях. Добрата почивка и четенето на хубава книга следват в класацията съответно с 53 660 и 91 759 лири.

Авторите на книгата се надяват класацията  да влезе в списъка на скъпите неща на празнуващия тази година 21-ви рожден ден Sunday Times като първото подреждане на истински ценните неща.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още