За трета поредна година огромна риба червен тон беше продадена на търг на по-ниска цена спрямо преходната година в рамките на церемониалната първа продажба на рибния пазар в Токио в сряда, пише Bloomberg.
211-килограмовата риба тон, уловена край град Ома, Северна Япония, беше продадена за 16,9 млн. йени (145 290 долара), или 80 хил. йени за килограм, съобщи служител на пазара по телефона. Японският търговец на едро Yamayuki се обедини с носещия звезда Michelin оператор на суши верига Onodera Group и спечели търга, разкри говорител на Onodera Food Service.
Цената за внимателно наблюдавания новогодишен търг беше дори по-ниска от 20,84 млн. йени, дадени година по-рано, когато стойността на тогава предложената на търг риба значително спадна заради разпространението на коронавируса, което принуди хората да спрат да вечерят навън.
През предходните години новогодишната цена отбелязваше растеж заради нарастващата конкуренция. Японската суши верига Kiyomura Corp., управлявана от Киоши Кимура, плати рекордните 333,6 млн. йени през 2019 г.
Продадената тази година риба ще бъде нарязана в Ginza Onodera в търговския квартал Омотесандо в Токио и ще бъде сервирана в 12-те суши ресторанта на Onodera по света, включително в Ню Йорк и Шанхай, твърдят от Onodera Food Service.