IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почина „Кръстникът на судоку“ Маки Каджи

Каджи е искал да измисли пъзел, който да е лесен за деца и възрастни, които не искали да мислят твърде дълго, преди да решат задачата

20:54 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/FRANK MAY GERMANY</em></p>

Снимка: EPA/FRANK MAY GERMANY

Изобретателят на пъзелите судоку  Маки Каджи почина от рак на жлъчните пътища. Неговата компания за пъзели Nikoli Co. обяви във вторник смъртта на 69-годишния японец. Каджи е починал на 10 август у дома си в японския град Митака.

Каджи основава Nikoli през 1983 г. Приблизително по същото време той изобретява судоку.

Каджи е искал да измисли пъзел, който да е лесен за деца и възрастни, които не искали да мислят твърде дълго, преди да решат задачата. При судоку решаващите трябва да поставят числата от едно до девет в решетки по такъв начин, че да се появяват само веднъж на ред и блок.

В реч през 2008 г. Каджи каза, че за първи път се е „влюбил“ в играта, наречена Number Place през 1984 г. Той я преименува на Судоку.

„Исках да създам японско име“, каза той. „Създадох името за около 25 секунди“. Причината: бързал да стигне до конно състезание. Той казва, че не е очаквал името да остане. („Судоку“ грубо се превежда като „единични числа“).

По това време, с двама приятели от детството, той основава компанията, която по -късно ще се превърне в Nikoli, за която се твърди, че е сред най-плодотворните световни издатели на пъзел списания и книги. Nikoli помогна за катапултирането на судоку в мейнстрийма в средата на 2000-те, като публикува според нея първото японско списание за пъзели.

Самата компания не създава много нови пъзели; например се смята, че американец е изобретил по-ранна версия на судоку. Но истинският произход на играта не е много ясен. Някои я проследяват до Леонхард Ойлер, швейцарски математик от 18-ти век. Други казват, че идеята е дошла от Китай, през Индия, до арабския свят през осми или девети век.

Който и да се създал пъзела, компанията на Каджи направи Судоку и други подобни пъзели световно популярни. Тайната на Nikoli, каза той пред The New York Times през 2007 г., е, че тя до голяма степен тества и усъвършенства съществуващите пъзели.

„Искам да направя Nikoli световен източник за пъзел игри“, каза той. „Имаме много повече пъзели освен судоку“.

В края на 90 -те години, когато е представил идеята за судоку пред издатели в Ню Йорк и Лондон, тя е била неуспешна.

Пъзелите обаче се превърнаха в международен хит едва през 2004 г.

По това време човек от Нова Зеландия, който е бил ентусиазиран от играта, е уредил судоку да бъде отпечатан в британския вестник The Times. Две години по-късно судоку е преоткрит в Япония като един вид „нов внос“. И в рамките на десетилетие пъзелът беше публикуван в стотици вестници по целия свят, генерирайки милиони долари.

Каджи, който стана известен като „Кръстникът на судоку“, беше управляващ директор на Nikoli до юли. „Каджи-сан измисли името Судоку и беше обичан от феновете на пъзела по целия свят“, заявиха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още