Именно заради тези предимства Световната организация за храните към ООН FAO от няколко години популяризира навлизането на насекомите в чиниите. Тя гледа на това решение като на идеален начин за посрещане на нарастващите нужди от храна за деветте милиарда души, които ще живеят на Земята след две десетилетия - по един наистина екологичен начин.
Маркетолозите също виждат огромен потенциал: Проучване на Meticulous Market Research предполага, че глобалните приходи от продажбата на ядливи насекоми ще се увеличат от настоящите няколкостотин милиона долара до малко под 8 млрд. долара през 2030 г.
Новите кандидати за бизнес слава
И предвид високите очаквания и климатично благоприятните условия за отглеждане съвсем логично в Азия се появиха редица стартъпи, които възнамеряват да се възползват от тенденцията: Life Origin от Малайзия отглежда черни мухи (от англ. - Black Soldier Fly) и прави от тях бургер месо. Подобна е идеята впрочем и на българския стартъп „Насекомо" АД на дългогодишните мениджъри и предприемачи Олга и Ксавие Марсенак и биолозите Селин и Марк Болар, които основават първата в Източна Европа компания за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, които впоследствие могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството. Сигапурският стартъп Insectta пък преработва ларвите на същата муха в храна за животни.
Ento от Куала Лумпур предлага на пазара печени щурци в модерни опаковки под формата на органична закуска. Cricket Lab от Северен Тайланд и Cricket One от Виетнам произвеждат тонове брашно от насекоми, което се озовава в енергийни барчета в германските фитнес студиа. А Thailand Unique предлага онлайн магазин за брашнени червени и брашно от скорпиони в консерви.
Както в Камбоджа, така и в столицата на Тайланд има готвачи, които искат да отнемат фактора „шок“ от насекомите и да ги установят като основна съставка при повече или по-малко обикновеното посещение на ресторант. В своя ресторант в Банкок „Insects in the Backyard“ Сурасит Бутама сервира екзотични за европейците ястия, като супа от кестенови гъсеници и тирамису от копринени буби.
В Сием Рип главният готвач на Bugs Cafe Сейха Соун залага най-много на донъта от тарантули. „На мен лично най-много ми харесва“, казва той. Консистенцията на големия почти колкото палеца паяк му напомняла на рейнбоу раците с мека черупка.
„Коремът на паяка има вкус на нещо като пилешки дробчета“, казва той. А вие бихте ли се доверили на такава препоръка?
преди 5 години Според мен само един болен мозък с "прогресивно" мислене може да роди подобна глупост като яденето на насекоми като решение на някаква си имагинерна криза с недостиг на храни... За яденето на насекоми има толкова добри причини колкото е "нормално" и "приемливо" поведението на болните от шизофрения... Същите нормализират идеята на гей браковете, прокламират феминизъм, педофилия и борба срещу промените в климата. Разбира се мнозинството от тези илитерати не са чували за Томас Малтус и "верните" му прогнози... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Шоколадена торта от ***, баница от гъсеници, със свежа боза от червии! :)) Нямам нищо против, хората - щом им харесва и влече да ядат, ***, гъсеници, червеи и прочие. Ако ще и брашно от сушени фъш.кии да ядат, НО важното е да не ми го натрапват на мен и семейството ми, във вид на борба с климатичните промени. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години хахахаха, много плоско, колега ... редно е да го сложиш този лозунг на табела точно на входа на вашето село ... нека се знае кой е врага ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Нищо шокиращо - доста племенни култури и до ден днешен преживяват ядейки насекоми - не виждам кое му е модерното. Това,че чак сега "западните" хора сме се сетили на този пиниз и го изкарваме като "спасението от глад и разхищение на ресурс" е едно на ръка. Една доста вече нашумяла тенденция в хранително-вкусовата промишленост. Има ферми за отглеждане на брашнени червеи, които се изсушават и стриват на брашно - лично аз не бих имала каквито и да е задръжки да опитам подобен хляб - всичко е въпрос на нагласа и преодоляване на предразсъдъците и ограничителните рамки на мислененто. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Не, благодаря. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години "В кафенето тук менюто Discovery за един или двама души струва 15 долара с пролетни рулца от мравки, гигантско шишче от различни насекоми, крокети от брашнени червеи, поничка от тарантула и тиган с гъсеници и щурци." - дали Грета КакБешеТам и подобните и, ядат подобни модни екощуротии? И под "ядат", не включва снимка в инстраграм и фейсбук със чиния тарантули. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Това е ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА, днес енергетика, утре селско стопанство - ще заменим кравите с тарантули - все пак протеини трябват. И прясно и кисело мляко, и сирене и кашкавал от тарантули ще ручаме, заради заветните 1.5 градуса! Това ви готвят зелените талибани. Който не яде тарантули,ще му ги пускат живи в гащите, няма хъкта-мъкта! И както казва на ум авторът на материала - "Да ви е сладко!" ;)) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 5 години Гнуc. отговор Сигнализирай за неуместен коментар