Уве Дабел знае какво прави една бира перфектна по време на мюнхенския фестивал Октоберфест – да бъде студена и по-бързо да се озове в ръцете ти.
Дабел е инженер в Paulaner, базирана в Мюнхен пивоварна, която от десетилетия ръководи управлението на потока от бира на Октоберфест. Той е обсебен от технологиите, които позволяват успешната логистика на бирата по време на фестивала.
„Бирата трябва да бъде студена до последната глътка“, казва Дабел, цитиран от Bloomberg.
По време на годишния фестивал Октоберфест в Мюнхен, който продължава до 6 октомври, се изпива огромно количество бира. Почти 8 милиона литра, достатъчни да напълнят повече от три басейна с олимпийски размери, се изливат от 28 000-литрови резервоари и се поглъщат от около 6 млн. посетители. За да държи бирата под 2 градуса по Целзий (35,6 градуса по Фаренхайт) и да поддържа стойности от 4,5 грама въглероден диоксид на литър, Дабел използва Siemens AG и интернет на нещата.
Базираният в Мюнхен Siemens, някога един от най-големите инженерни конгломерати в Европа, е на път да се превърне в много по-малка компания, специализирана в автоматизацията на машини. Тя обработва потока бира за три от големите бирени халета на Октоберфест, включително и халето на Paulaner.
Обикновено са необходими около седем часа, докато се напълнят трите резервоара. Но благодарение на технологията на Siemens, те могат да бъдат презаредени за малко повече от 90 минути. От резервоарите през тръбопровод бирата достига различните станции, откъдето се налива в халбите на чакащите.
Операцията се извършва благодарение на софтуер на Siemens, използващ интернет на нещата и наречен Mindsphere. В стая, монтирана до стоманените тръби, се намира 15-инчов таблет, откъдето Дабел може да следи състоянието на всяка бирена станция. В извънредни ситуации Дабел може да наблюдава системата от всяко едно място чрез лаптопа, който носи в раницата си.
Върху таблета е разположено графично изображение на цялата бирена система. Малките дървени бъчви се усмихват толкова по-широко, колкото повече бира тече от тях. Дабел проверява числата. Бирата е на приемливите 1,8 градуса, а налягането е стабилно - 1,14 бара. Това е много по-равномерно налягане, отколкото в миналото.
Преди централизирането на системата „всеки барман е имал собствена философия за поддържане на налягането“, казва Дабел. Докато бирата напусне резервоарите, те са поддържали налягането, използвайки бутилки с въглероден диоксид . Но така нивото му е било неравномерно, а в някои случаи въглеродният диоксид напълно е изчезвал.
Сега големи резервоари с течен въглероден диоксид, доставени от друга базираната в Мюнхен компания, Linde AG, са разположени в отделна стая и докато бирата напуска резервоарите, софтуерът на Siemens автоматично изпомпва въглеродния двуокис, за да поддържа налягането.
В резултат на това системата може да се справи с 12 000 литра бира на час. Търсенето обикновено е далеч по-малко от това, с изключение на съботата, в която се открива фестивалът.
С помощта на данните пивоварите могат да предскажат търсенето, според Стефан Шарпен, ръководител на продажбите в Siemens Digital Industries, който стартира проекта с Paulaner.
Нещата опират до температурата. Ако резервоарите са препълнени и има много бира в края на нощта, тази бира ще бъде топла на следващия ден. Ако в резервоарите се остави прекалено много топла бира, това повишава температурата на цялата партидата. И тъй като по-топлата бира тече по-бавно, това може да повлияе на скоростта, с която бирата се придвижва от резервоара до халбата.
„Тогава барманът изведнъж се нуждае от 2,5 сек., за да налее литър, вместо от 1,8 сек., и това се оказва проблем“, казва Шарпен.
Всички приспособления работят далеч от очите на хората, дошли да се забавляват на фестивала. Повечето от гостите не знаят или не се интересуват от сложната мрежа от тръби, сензори и газове под налягане, която доставя бирата им.
21-годишната Мария Расп, родена в Мюнхен, която пие стандартна 1-литрова бира, споделя, че посещава фестивала всяка година. Нейните изисквания са бирата да бъде студена и халбата да се напълни до мерителната линията, за да си струва парите.
Но най-голямата й грижа е подобна на тази на Дабел.
„Единственото, което има значение, е бирата да пристига тук бързо“, казва Мария.