Босфора
Местните обичат да казват, че Истанбул няма център, защото сърцето му е навсякъде. А сърцето на града е във водата - на Златния рог, на Босфора, на Мраморно и Черно море. Истанбул съществува чрез водата и тя играе основна роля в дългата му история. Истанбул
Само облегнати удобно на парапета на някоя от плаващите по Босфора яхти или на един от многобройните му мостове можете да го видите, да му се възхитите, да го разберете истински. По цялото протежение на моста над Златния рог, който свързва като с тире „Новата джамия“ и кулата „Галата“, исляма и Запада, молитвата и войната, стотици мъже са хвърлили дългите си въдици в зелената и мътна вода и чакат да уловят вечерята си.
А край бреговете на Мраморно море стотици яхти и круизни кораби се смесват с товарни кораби, които се готвят да преминат през Босфора, докато слънцето залязва между минаретата на Синята джамия и двореца „Топкапъ“. Истанбул
Разходка с яхта за около час и половина е достатъчна, за да видите всичко най-забележително по двата бряга, висящите мостове над пролива и аристократичните резиденции, някои от които датират от XVIII век. Истанбул
Капалъ Чарши и Пазарът на подправките
Някои от разходките обаче обезателно трябва да се предприемат пеша. А ако искате истински шопинг по турски, няма по-добро място от Капалъ Чарши. Истанбул винаги е бил град на търговци и лабиринтът на огромния покрит пазар, построен през 1461 г. е най-убедителното доказателство за това. Истанбул
4000 магазина предлагат продуктите си на площ от 200 хил. кв. м – подправки, сладки изкушения, сушени плодове, традиционни турски дрехи, бижута, килими. Всеки ден необятният пазар привлича над 250 хил. души. Малки радиостанции бълват оглушително последните местни хитове, продавачи на чай предлагат сладките си напитки на всеки, който иска да се подкрепи, докато си проправя път в развълнуваното море от хора, останалите търговци правят всичко възможно да привлекат вниманието на потенциални клиенти с настоятелна покана да разгледат стоките им. Внимавайте за джебчии и преди всичко се пазарете умело, но ако искате изгодна сделка, по-добре излезте от пазара и се насочете към някоя от съседните улици, където се предлагат почти същите стоки, но на по-ниски цени. Истанбул
Макар и не чак толкова голям и прочут като Капалъ Чарши, Пазарът на подправките, който е един от най-старите в света, също не е за пропускане. Завършен е през 1667 г. и се превръща в най-важното място за търговия по Пътя на коприната в Истанбул. Тук се продават всякакви видове билки и подправки, а във въздуха му се носи миризма на канела и карамфил. Истанбул
Капалъ Чарши и Пазарът на подправките са отлично място да се запознаете и с вкусната турска кухня – преливащи от мед баклави, локуми с най-разнообразни вкусове и цветове, печено месо и кебап с много подправки. Ако към това се прибавят ракия, която е националната напитка в Турция, или вино, угощението ще бъде повече от задоволително.
Уличната храна в Истанбул е не по-малко впечатляваща, а едни от най-популярните изкушения за туристите са симитът, печената царевица и печените кестени. Поднасянето на традиционния турски сладолед дондрума пък е превърнато от собствениците на дюкянчетата в истинско фокусническо изкуство. За щастие е достатъчно гъст, така че няма опасност да се сдобиете с петно по дрехите си, но и така да е, преживяването си заслужава. Истанбул
А в дълголетното оспорвано съревнование между турския чай и турското кафе резултатът изглежда продължава да е равен. Турците обичат еднакво както едната, така и другата гореща напитка. За кафето обаче си имат поговорка: „Една чаша турско кафе се помни четиридесет години“. Към която добавям: „72 часа в Истанбул – спомен за цял живот“.