Все още сте на ниво лабораторни проучвания или вече имате готов продукт, който може да предложите на масовия пазар?
- В момента продаваме само на дребно, на отделни потребители, които използват този заместител, за да си правят десерти, да го добавят в кафето си сутрин. На този етап имаме малък производствен капацитет. Благодарение на парите, които получихме от конкурса, след като разраснем бизнеса си, ще започнем да работим и с компании, така че продуктът да достигне до основните компании за хранителни продукти.
Твърдите, че продуктът Ви е по-добрата алтернатива на захарта и не носи негативни последици на здравето. Планирате ли в такъв случай да работите с болници и да ги снабдявате с него?
Това е много добър въпрос. Би било чудесно. До момента не е било част от нашата стратегия, но може би ще бъде включено в нея, когато започнем повече работа с бизнеса. Наистина би било страхотно, защото ще ни помогне да получим повече статистически данни за това как реално влияем на здравето на нашите потребители.
Каква беше емоцията, когато разбрахте, че печелите 310 хил. долара от Chivas, за да развиете проекта си?
- Беше убийствено. В някакъв момент имах чувството, че ще припадна. Смешното беше, че когато всички хора започнаха да си тръгват, аз просто се обърнах и казах на един от операторите: Може ли да ми дадете нещо със захар?
Със захар?
- Абсолютно, а правя заместител на захарта! Емоциите бяха толкова силни - бях много щастлив, много развълнуван. Беше един от най-хубавите дни в живота ми.
Какви бяха очакванията Ви, когато се включихте в международния конкурс?
- В първия ден, в който пристигнахме, с един от колегите ми решихме да се опитаме да предположим кой ще стигне до финала. Познахме двама от финалистите - Syntoil от Полша и TYKN от Холандия. За нас беше истинска изненада. Искахме да стигнем до топ 10. За по-нататъшното класиране мислехме, че е възможно, но смятахме, че ще е прекалено трудно. Когато се оказахме на полуфиналите, си казахме, че трябва да направим всичко, за да стигнем до финала.
Получихте голямата награда. Какво Ви очаква след нея?
- Да се приберем у дома в Мексико, където имаме тонове работа за вършене. Трябва да разширим екипа, да разраснем бизнеса си. Това означава още проучвания и развитие, защото на първо място трябва да намерим начин да оптимизираме максимално целия процес. Трябва да преценим дали сами да правим всичко, или да наемем място, което да ни помага. Важното е да похарчим получените средства разумно.
В крайна сметка какво беше Chivas Venture за Вас?
- Нещо, което промени живота ми. Изключително важен момент за мен, за проекта ми. В нощта след награждаването в Мексико са полудели и вече имаме над 1000 нови последователи в Instagram. Истината е, че трябва да си почина и да преценя как можем да се възползваме максимално от всичко, което получаваме. Но със сигурност е нещо, което ще промени живота ми.


“Свободата няма посока”: 33 творци откриват сборна изложба във Варна
Къде и как да изхвърлим разделно отпадъците си във Варна?
Между 50 и 500 лева: Колко харчим за коледна украса?
Общинските съветници, съдени с Коцев, искат преразглеждане на мерките им за неотклонение
До края на тази година трябва да бъде възложено техническо обследване на Аспаруховия мост
БАН през 2025 г.: Овладей енергията на звездите и предскажи гнева на земята
Младите се лъжат, че контролират информацията. Залагат и губят всичко
Blackrock смята, че 2026г ще е година на диференциация
Миран от Фед каза, че инфлацията е близо до целта
ЕС затяга санкциите срещу Беларус след хода на САЩ да привлече Минск
Полицаи получиха "умни" очила за борба с нарушители
ID. Polo - избор от 4 двигателя и цена под 25 000 евро
Audi възражда легенда от 90-те години
Топ 10 на най-бавните коли от 0 до 100 км/ч
Maserati се отказа от 4-цилиндровия си мотор
"Алфа Рисърч": ГЕРБ остават първа политическа с 21%, ИТН няма да влязат в НС
Наднорменото тегло е болест: Има възможности за лечение
В Одрин се оплакват от фалшиви 50 лв., използвани от български туристи
Терзиев: СОС да възложи на Световната банка анализ на "Топлофикация - София"
38-годишен затворник почина в линейката, разследват причините
преди 6 години хммм ...--------------------------На второ място се нарежда интелектуалната собственост. Допуснахме много голяма грешка. Надявам се това да не е така навсякъде, но в Мексико университетите нямат добра култура за това как да се справят с подобни бизнес проекти. Нашият първи патент беше съвместен с университета, в който учех, поради което той притежава част от патента. Опитахме се да получим ексклузивни патентни права, което не се получи.--------------------------значи , не омаловажавам труда на младежите , НО ... на първо място са ползвали лаборатория на университета . на второ място , разработили са основата с двама професори от същият университет , които и досега са в екипа . ееее , та що да няма отчисления от бъдещите лицензи за университета ? ако се зачетете в разходната част на всеки от големите имена в бизнеса , които са начело в технологични сектор в момента . ВСЕКИ дарява ежегодно суми на университета в който е учил ... този момент даже не е трябвало да го споменават за интервюто . отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 6 години Защо изтрихте предишния коментар? Човека беше прав, че подобни продукти не трябва да се консумират изобщо. Това се отнася и за старата добре позната рафинирана захар. отговор Сигнализирай за неуместен коментар