Osteria Francescana оглави годишната класация на 50-те най-добри ресторанта в света заради иновативното смесване на традиционни италиански ястия, предава Ройтерс.
Ресторантът, който се намира в Модена, Италия, който се класира втори миналата година, успя да размени мястото си с предишния победител El Celler de Can Roca в Жирона, Испания.
„Амбициозният проект на главния готвач перфектно балансира необходимостта от уважаване на наследството, съчетавайки я с модерността“, посочват организаторите по адрес на главния готвач на Osteria Francescana Масимо Ботура.
Списъкът, който се прави от Restaurant magazine от 2002 г. насам, е базиран на личния опит на 972 готвачи, ресторантьори, пишещи за храна и кулинарни експерти, а не разчита на списък с предварително определени критерии.
Класацията стана известна сред готвачите в света, конкурирайки се с дългогодишната система за раздаване на звезди Michelin. Съгласно нея Osteria Francescana и El Celler de Can Roca имат по три звезди – най-високата оценка.
Друг тризвезден ресторант се класира на трето място – Eleven Madison Park, който се намира в Ню Йорк. Той успя да се изкачи с две позиции нагоре спрямо миналата година.
Central в Лима, Перу, се озова на четвърто място за втора година.
Noma падна с две места за втора поредна година и вече е пети. Ресторантът, който се намира в Копенхаген, печели първото място през 2010, 2011, 2012 и 2014 г.
В челната десетка попаднаха също Mirazur в Ментон, Франция, Mugaritz в Сан Себастиан, Испания, Narisawa в Токио, Steirereck във Виена и Asador Etxebarri в Аспе, Испания.
Повече от половината от ресторантите в топ 50 се намират в Европа. Шест са в САЩ, шест – в Южна Америка, а пет – в Азия.