IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Музикалната индустрия генерира ръст след две тежки десетилетия

Стриймингът е най-бързо развиващият се източник на приходи в индустрията

20:41 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Световната музикална индустрия отчита 3,2% ръст за 2015 г. , като за първи път приходите от дигитални продажби надхвърлят тези от продажбата на физически носители, съобщават от Българската асоциация на музикалните продуценти.

Това сочи годишният доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за състоянието на музикалната индустрия през 2015 г.

“След две десетилетия на спад, 2015 година бележи нов ключов момент за звукозаписната индустрия – измерим глобален ръст, рязко увеличение на потреблението на музика, като приходите от дигитални продажби за първи път изпреварват приходите от продажби на физически носители. Всичко това показва, че индустрията се е адаптирала успешно в дигиталната ера и става все по-силна“, коментира, Франсис Мур, главен изпълнителен директор на IFPI.

През 2015 г. стриймингът е останал най-бързо растящият източник на приходи в индустрията с ръст от 45,2%, като достига 2,9 млрд. долара. За петгодишен период от 2015 г. увеличението е повече от четири пъти. Една от причините за това е широкото разпространение на смартфоните, което дава възможност за висококачествено абонаментно обслужване.

Освен това то позволява на потребителите по-лесно да използват лицензирани музикални услуги. Приходите от стрийминг услуги за миналата година са достигнали 19 на сто от общите приходи. За сравнение през 2014 г. те бяха 14%.

Освен това стриймингът представлява 43% от дигиталните приходи и има шанса да надхвърли дела на услугите за сваляне на музика от интернет (45%), превръщайки се в основен източник на приходи в сектора.

Докладът на IFPI посочва, че през последните няколко години има значителен скок в премиум абонаментните услуги. През миналата година броят на потребителите им е достигнал 68 млн., а увеличението спрямо 2014 г. е с повече от 50%.

Свалянето на музика от интернет остава със значителен принос (20%) от общите приходи на индустрията. Но сегментът отбелязва 10,5% спад през 2015 г. Той е доста по-голям от генерираното свиване с 8,2% през 2014 г. Приходите от сваляне на музикални произведения от мрежата през миналата година надвишават резултатите от 2010 и 2011 г.

Свалянето на цели албуми остава основна част от преживяването на музикалните фенове.

4,4% е ръстът на приходите от излъчване и публично изпълнение на музика. Те достигат 2,1 млрд. долара. Секторът формира 14% от приходите на музикалната индустрия за 2015 г. спрямо 10% през 2011 г. Той остава един от най-последователно нарастващите източници на приходи за звукозаписния бизнес.

Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още