IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг - новият потенциален хъб за търговия с изкуство

Купуването и продаването се вписват чудесно в славата на острова като търговски център

17:48 | 16.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Куратори и директори на музеи от цял свят имаха шанса дискретно да общуват със собственици на 223 галерии на третия форум Art Basel Hong Kong, който се проведе в Хонконг.

Частното представяне в петък, 13-и март, бе последвано от парти в събота вечерта, когато бе открито изложението, полято обилно с шампанско.

Популярността на изложението е доказателство за това колко бързо пазарът на изкуство в Хонконг се разви и процъфтя, пише NYT.

Изложението е азиатската проява на форума, започнал в Швейцария. На него се продава изкуство за 3 млрд. долара от 37 страни, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на застрахователната компания AXA Art.

Дали Хонконг ще се превърне в азиатския хъб на търговия с произведения на изкуството? WSJ смята, че точно това става в момента: Хонконг е важна дестинация в глобалните арт-потоци.

Само през втората седмица на март в Хонконг се проведоха две изложения за изкуство - новият форум Art Fair от 14 до 16 март и Art Basel Hong Kong от 13 март.

Купуването и продаването се вписват чудесно в славата на острова като търговски център. Хонконг обаче има и местна традиция, художници и колекционери, които са част от глобалния бум на инвестициите в изкуство. Хонконг печели дори от протестите от края на 2014, които създадоха символа на жълтия чадър, който демонстрантите използваха срещу лютивия газ на полицията, и скулптурата Umbrella Man.

"Тук имаме купувачи, колекционери на произведения на изкуството - от чужбина и местни. Имаме гости от Тайван, Сингапур, от континентален Китай, от Макао. Тук са и много от големите фамилии от Хонконг", казва Никълъс Франк, директор на My Yacht.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още