IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защото консумацията на шоколад може да е здравословна?

Химическият състав на сладкото изкушение е свързан с доста ползи за организма

14:57 | 15.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За много хора едва ли има съмнение колко вкусен е шоколадът. Но ползите за здравето от него все още не са много ясни. Шоколадът е свързван с редица проблеми, включително акне и затлъстяване. В големи количества той дори може да отрови човек. Но през последните години проучванията сочат, че консумацията на малки количества от правилния шоколад всъщност може да бъде здравословна. Защо? Отговорът се крие в химическия състав на шоколада, пише The Economist.

На първо място, какаовите зърна са обгърнати от флавоноиди, които са естествени антиоксиданти. Един по-специален, наречен епикатехин, е особено ефективен в подпомагането на тялото да премахва свободните радикали, което може да помогне за запазването на клетъчните мембрани и да предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Но флавоноидите се разграждат бързо, когато се нагряват и често са премахнати от шоколада, който се продава, защото му придават горчив вкус. Така че само суровото какао и в по-малка степен тъмният шоколад носят въпросните ползи.

На второ място, какаото съдържа стимулант, наречен теобромин, който има някои положителни ефекти върху здравето. Теоброминът е с молекулна структура, подобна на кофеина. Но докато ефектите от кофеина са насочени повече към централната нервна система, теоброминът влияе предимно на сърцето.

Като усилва сърдечния ритъм и разширява кръвоносните съдове, той може да понижи кръвното налягане. Освен това може да засили “добрия”, а не “лошия” холестерол и да спре натрупването на вредни вещества по стените на артериите.

Теоброминът дори може да помогне за облекчаването на симптомите на астма, защото може да отпуска гладката мускулатура, включително и тази на белите дробове. Някои проучвания показват, че шоколадът може да потисне кашлицата. Последно и може би най-изненадващо от всичко - шоколадът може да се бори с кариесите по-ефективно, отколкото флуорида. Теоброминът помага за опазването на емайла и защитава зъбите от допълнителната ерозия, причинена от киселини.

Срещу тези предимства стои и тъмната страна на шоколада. В редки случаи консумирането на прекалено много шоколад може да доведе до отравяне с теобромин, което може да причини смърт. По-често големите количества от веществото причиняват гадене, треперене или главоболие. По-голяма е опасността за животните. Малките кучета например могат да умрат от яденето на по-малко от 100 грама млечен шоколад. Това е така, защото телата им не могат да преработят веществото достатъчно бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още