IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените зад кадър в киното все още са много малко

Делът на жените режисьори в Холивуд е намалял от 9% на 7% от 1998 г. до 2014 г., сочи проучване

15:21 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анджелина Джоли. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Анджелина Джоли. Снимка: архив Ройтерс

Броят на жените, работещи зад камерата в най-касовите холивудски филмови продукции се е променил малко през последното десетилетие въпреки лекото покачване през миналата година, сочи годишно прочуване, публикувано на 12-и януари.

Изследването, наречено „Celluoid Ceiling” е направено от Центъра за прочувания на жените в телевизията и киното към Държавния университет на Сан Диего. То показва, че само 7% от всичките 250 филма в американския бокс офис през 2014 г. са режисирани от жени, което означава, че има 1% увеличение спрямо 2013 г., предава Ройтерс.

По думите на автора на проучването Марта Лаузен няма голямо движение по отношение на броя на дамите, стоящи зад големите продукции в американското кино. Според нея делът на жените режисьори е намалял от 9% до 7% от 1998 г. до 2014 г.

През 2014 г. 17% от ключовите експерти зад кадър, включително режисьори, сценаристи, продуценти, изпълнителни и редактори, са били жени, разкриват данните. Това също представлява 1% увеличение спрямо 2013 г., но процентът е непроменен спрямо 1998 г.

"Това определено е проблем за цялата индустрия, който се нуждае от по-голямо решение“, коментира Лаузен. „Като индустрия киното не е взело под въпрос хроничната безработица при жените“.

Проучването се появи в разгара на сезона на наградите. В неделя бяха раздадени призовете „Златен глобус“, а скоро ще бъдат обявени и номинациите за „Оскар“.

Историческата драма „Селма“ е единственият фаворит за „Оскар“, който е режисиран от жена. От своя страна лентата „Несломен“ на Анджелина Джоли е единствената, създадена от жена, която влезе в топ 100 на американския бокс офис през 2014 г.

До момента само една жена е печелила „Оскар“ за най-добър режисьор в 86-годишната история на наградите на Филмовата академия в САЩ. Носителят ѝ е Катрин Бигълоу, която получи приза през 2010 г.

В проучването са разгледани 2822 души, работещи зад кадър. Резултатите от него показват, че жените са най-силно представени в групата на продуцентите (23%) и изпълнителните продуценти (19%). 18% от дамите зад кадър са редактори, 11% - сценаристи, а тези на по-ниски позиции – 5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още