IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е филмовата индустрия да даде повече шансове на жените?

Неравенството между половете остава проблем и в този сектор, въпреки че актрисите носят повече успехи на филмите

11:01 | 23.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: The Hunger Games Facebook page</em></p>

Снимка: The Hunger Games Facebook page

Тест на Бечдел

Един от начините за измерване на това как жените са представени в киното е т.нар. Тест на Бечдел. Той е кръстен на карикатуриста Алисън Бечдел, известна с това, че през 1985 г. създава комикс, в който героинята твърди, че ще отиде на кино, ако филмът отговаря на три изисквания – ще има поне два женски образа, дамите ще разговарят помежду си и разговорът им ще е за нещо различно от мъже.

От началото на 90-те години делът на филмите, които преминават теста на Бечдел, е малко над 50% според сайта fivethirtyeight.com.

В Холивуд не липсват жени на ключови позиции. Еми Паскал е изпълнителен директор на студиото на Sony, Стейси Снайдър напуска DreamWorks, за да се присъедини към Fox, а сред най-известните жени режисьори са Катрин Бигълоу и София Копола.

Повече роли

Тяхното присъствие е важно, защото във филмите, режисирани от жени, има със 7% повече актриси, които се появяват на екрана, сочи ново проучване. Шведският филмов институт се опитва да повлияе на индустрията като предоставя финансиране по равно за мъжете и жените режисьори.

Сред филмите, чиято премиера е била през 2013. и са подкрепени от института, броят на жените режисьори се увеличава до 35%, спрямо 26% в периода 2006-2012 г. и 19% през 2000-2005 г.

Силата на парите

Ана Сернър, която е назначена за главен изпълнителен директор на Шведския филмов институт през 2011 г., променя начина, по който правителството подкрепя представителите на филмовата индустрия, така че средствата да се разпределят по равно между половете.

По думите ѝ това решение е „изключително страшно за индустрията“. Обикновено институтът разпределя 40% от бюджета си за филми, създавани от жени, а 30-33% за продукции, дело на мъже. Причината за това е фактът, че за дамите е по-трудно да намерят финансова подкрепа за подобен проект.

"Проблемът не е в това, че не са компетентни, а че никой не позволява подобни неща на жените“, коментира Сернър.

Статистиката показва, че наличието на повече жени в главните роли е изключително полезно за индустрията. Анализ на сайта fivethirtyeight.com показва, че филмите в периода 1990-2013 г., които са преминали теста на Бечдел, имат по-висока възвращаемост на инвестициите, отколкото тези, които не го преминават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Господи, прибери си вересиите. Някои хора трябва да се заключат в лудница."Данните показват, че успешни филми като поредиците Игрите на глада и Здрач не са успели да направят много за увеличаването на броя на големите роли, поверени на жени." Е това ли са ви успешните филми с жени героини и големите роли? Нещо за "Син Жасмин" например на Уди Алън? Великолепна Кейт Бланшет. Изобщо - Амели Полен и филмите с Одри Туту, Пенелопе Круз,.... Чудно как не е еталон за голяма роля "Томб Райдър"Е*ати феминистките ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
Nikodim
преди 9 години
""Тя посочва, че има увеличение на броя на младите жени между 13 и 20-годишна възраст, които са представяни като сексуални обекти на екрана. Този проблем се забелязва в световен мащаб.""------Ne разбирам, какъв е проблемът??? Защо тези млади жени да не се представят като сексуални обекти ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още