IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lonsdale сменя драстично имиджа си

Марката, която доскоро бе предпочитана от скинари, сега защитава равенството, толерантността и интеграцията

10:18 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">От края на 90-те години компанията се опитва да коригира имиджа си</span>. <em>Снимка: <span lang="bg-BG">Lonsdale </span></em></p>

От края на 90-те години компанията се опитва да коригира имиджа си. Снимка: Lonsdale

През 90-те години на миналия век срещите с облечени с Lonsdale хора можеха да са доста неприятни. Боксьорската марка от Лондон принадлежеше към стандартното оборудване на дясната сцена и бе предпочитана от скинари и нацисти. От края на 90-те години обаче компанията се опитва да коригира имиджа си и да привлече други клиенти. „Десните“ магазини за дрехи бяха премахнати от дилърската мрежа, през 2005 г. брандът се рекламираше по време на т. нар. Ден на Кристофър стрийт в Кьолн (ежегодния гей парад в града), пише в свой материал германското издание на Wall Street Journal.

И сега старият доставчик на екипировка на шампиони като Мохамед Али и Ленъкс Люис се позиционира определено в левия спектър. От февруари насам марката спонсорира двата германски футболни клуба „Червена Звезда“ Лайпциг и Бабелсберг 03. И двата клуба са известни с борбата си срещу расизма, хомофобията и дискриминацията. Добре познати от радикално десния политически спектър призиви и груби изявления от популярния немски футболен жаргон, като "педал" или "педераст" не може да се чуят от феновете на двата отбора.

Искахме да се свържем с наследството на марката във футбола, което със сигурност е по-известно в Англия, отколкото в Германия", казва говорителят на Lonsdale в Германия Ралф Елферинг. Спомените за 90-те години разбира се, не са изтрити, „така че ние искаме да се ангажираме там, където хората последователно се противопоставят на расизма".

Червена Звезда“ домакинства в известния с привържениците на левия политически спектър квартал Коневиц. Първият отбор рита в градската лига на Лайпциг лигата и се радва за новите екипи в традиционното черно и червено, или за гостуванията в зелено и бяло. На Facebook страницата на клуба има засилен интерес към новите спортни дрехи.

Но Lonsdale не плаща само за новите комплекти екипи. На следващия домакински мач в средата на март на феновете ще бъде представен червен микробус, който не само ще транспортира играчите до следващия противник. Превозното средство ще се използва и за обработка на предаванията на домакинските мачове и може да бъде също използвано в демонстрации срещу крайните десни нацисти.

Автобусът, разбира се, ще се ползва най-вече за спортни събития. Но гласът срещу расизма не трябва да се чува само на футболния терен", казва говорителят Елферинг.

Ангажиментът към „звездашите“ ще струва на компанията четирицифрена сума в евро, а спонсорството към „Бабелсберг“ - петцифрена. "Lonsdale и Бабелсберг 03 са свързани с общо светоусещане по отношение на равенството, толерантността и интеграцията", заявяват от клуба от Потсдам, който играе в четвърта дивизия.

У някои фенове, които си помнят неприятните контакти от миналото с носещи Lonsdale екстремисти, остават съмненията. Така че, както винаги, и тук важи старото правило на футболния мъдрец Ото Рехагел: Истината е на терена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още