IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung - Кралят на скритата реклама на Оскарите

Компанията е похарчила вероятно 18 млн. долара за официалните си рекламни клипове, но получи и много ценно продуктово позициониране

15:47 | 04.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&bdquo;Селфито&ldquo; на ДеДженерис се оказа доста ценно за Samsung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Селфито“ на ДеДженерис се оказа доста ценно за Samsung. Снимка: Ройтерс

Производителят на смартфони Samsung Electronics е похарчил около 18 милиона долара, за да показва в неделя вечерта своите рекламни клипове по време на рекламните паузи на връчването на Оскарите. Но най-големият рекламен ефект вероятно е създала водещата Елън ДеДженерис, която си направи т. нар. „селфи“ (от англ. selfshot - автопортретна снимка, често направена с мобилен телефон и пусната в социалните мрежи – бел. ред.) с видни холивудски актьори със своя бял Samsung Galaxy Note 3.

Като събра звезди като Брад Пит, Анджелина Джоли, Джулия Робъртс, Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп, Кевин Спейси, Брадли Купър, тя успя да заснеме общо селфи и още по време на шоуто обяви намерението си да го превърне в най-популярния туит в Twitter. Кадърът обаче не е бил съвсем непланиран. Samsung и неговият маркетингов партньор Starcom MediaVest са подписали според двама добре информирани източници клауза в своите спонсорски и рекламни договори с предаващата на живо телевизия ABC, според която Galaxy смартфоните трябва да станат част от шоуто. ABC е подразделение на филмовото студио Walt Disney, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Както казват запознати, Samsung е предоставил предварително на ABC смартфони за награждаването и е получил уверения, че телефоните ще бъдат показвани по време на предаването. Най-малко веднъж Samsung успя да постигне такава целенасочена рекламна кампания: докато актьорите пристигаха по червения килим, ABC показа филм за шестима напористи млади режисьори при посещенията им в студиата на Disney. Във филма се вижда добре как групата използва своите устройства Samsung.

Снимката на ДеДженерис има друг произход. Още няколко дни преди шоуто тя е мислила да използва по време на гала-церемонията "селфи". Тогава ABC е предложила снимките да се направят с телефон Samsung, тъй като компанията в края на краищата е спонсор, твърди информиран източник. По време на репетициите за шоуто мениджъри на Samsung са обяснили на водещата как може да ползва Samsung Galaxy.

"Това беше голяма прикрита реклама за марката Samsung", казва Алън Адамсън, управляващ директор в Landor Associates, част от рекламния концерн WPP. „Селфито на Елън ще бъде по-ефективно от всяка реклама", казва Адамсън. Снимката се разпространява бързо в интернет и "тази магия не може да бъде купена", казва Адамсън.

Стратегията за позициониране на продукти в предаване е толкова стара, колкото и самата телевизионна индустрия, но през последните години тази прикрита реклама се засилва, защото зрителите биха могли просто да превъртат напред рекламните блокове на своите устройства. Това принуди рекламодателите да търсят място и отвъд предписаните рекламни паузи.

Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още