IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще могат ли жените в Саудитска Арабия да шофират

Крал Абдула прокара някои скромни реформи за засилване на правата на жените, но те все още не могат да карат коли законно

11:25 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жените в Саудитска Арабия все още нямат формално право да шофират. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жените в Саудитска Арабия все още нямат формално право да шофират. Снимка: Ройтерс

Група активисти в Саудитска Арабия стартира поредна кампания за премахване на забраната жени да шофират в страната, съобщава Ройтерс.

От организацията приканват всички водачки да застанат зад волана на 26 октомври в знак на протест срещу сегашните правила.

Според организаторите на кампанията, озаглавена "Шофиране на 26 октомври" (Octobr 26 Driving), тя вече е събрала 8700 подписа в подкрепа на петиция, публикувана на 21 септември. 

Въпреки че в Саудитска Арабия няма закони, които изрично да забраняват на жените да управляват моторни превозни средства, гражданите трябва да използват книжки, които се издават от местните власти. Тези документи обаче не се издават на жени, което на практика не им позволява да шофират законно.

През последните две години в страната са се провели най-малко още две подобни кампании. Те обаче не доведоха до никаква промяна, а властите дори задържаха няколко жени и ги накараха да подпишат декларации, че повече никога няма да карат автомобили.

Въпреки това в рамките на тези две години крал Абдула прокара някои скромни реформи за засилване на правата на жените. През януари той назначи 30 жени в съвета Шура, който съветва правителството в процеса на изготвяне на ново законодателство. В края на 2011 г. той заяви, че жените ще могат да гласуват и да се кандидатират на следващите общински избори.

Кампанията "October 26 Driving" призовава хората да поставят лого на автомобилите си в този ден. Освен това тя отправя апел към жените да се научат да шофират, а членовете на семействата им - да подкрепят това тяхно право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още