IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за милиардите във Висшата лига

Правата за пряко излъчване ще донесат на участващите клубове до 2 млрд. паунда

17:16 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Висшата лига е най-гледаното по телевизията футболно първенство в света.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Висшата лига е най-гледаното по телевизията футболно първенство в света. Снимка: Ройтерс

Говорител на конкурента ESPN, който последния път спечели пакет с 13 мача, също отказва коментар и същевременно пояснява, че „се радват на участието си в търга“.

Анализатори очакват, че ESPN в най-лошия случай ще запази пакета си, а дори може и да го увеличи. Дъщерната на Walt Disney компания получи през 2009 г. за първи път права за Висшата лига, след като конкурентът Setanta Sports Holdings фалира.

Al-Dschasira също може да участва в наддаването

Арабския канал Al-Dschasira, който според медийни публикации също би могъл да участва в търга, отказва коментари. Досега инвестициите на концерна са фокусирани предимно върху глобалните новини и актуални събития. Като се има предвид финансовата сила на компанията, правата за Висшата лига може и да са интересни за оператора, казват анализатори.

Така например анализаторът от Bernstein Аспеси очаква, че Al Dschasira ще участва в търга и пояснява, че каналът вече придоби правата за излъчване на френските мачове за следващите четири години за около 780 млн. евро.

Освен седемте пакета с предаване на живо Висшата лига ще предложи и интернет базиран пакет с клипове за всички 380 мача и пакет за най-интересните моменти за безплатни оператори, като British Broadcasting (BBC) или ITV, които във финансов аспект не могат да се конкурират с платени гиганти като BSkyB.

В допълнение се предлагат и два пакета с права за излъчване на запис на оставащите 226 мача вечер след мачовете на живо. Единият от тях ще бъде за първи път в историята на Висшата лига част от тв или интернет по заявка, в който мачовете могат да се изтеглят от зрителя чрез доставчика на интернет. Според анализатори на UBS за тази оферта се очаква да наддават Google и Apple.

Говорител на Google отказа „да коментира слухове и спекулации“. Според запознати обаче Apple има няма интерес от участие в търга.

„ITV, най-големият комерсиален оператор на Великобритания по приходи, ще прегледа детайлите за правата, когато са налични“, заяви говорител на компанията.

През миналата седмица на търг за неизвестна сума бяха отдадени правата за излъчване на Висшата лига в Норвегия, Швеция и Дания за срок от три години. Права към други региони извън Обединеното кралство ще бъдат отдадени по-късно тази година чрез търг, заяви говорител на Висшата лига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още