IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уискито – течното злато?

Инвестициите в уиски стават все по-популярни и напитката вече излиза далеч извън границите на Великобритания и САЩ

13:04 | 14.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лимитирана серия уиски на&nbsp; George Washington&#39;s Distillery в Монт Върнън, Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лимитирана серия уиски на  George Washington's Distillery в Монт Върнън, Калифорния. Снимка: Ройтерс

„Русия се превърна в много, много важен пазар за нас. В Европа и Северна Америка има много колекционери, които се оглеждат за специални предложения от Macallan. Като дял от покупките на това, което предлагаме в последно време обаче, ние виждаме все по-голям и по-голям процент да се насочва към Русия и азиатско-тихоокеанския регион”, обяснява Кокс.

За потенциалните инвеститори имена като Macallan са страхотна възможност – миналата година 64-годишно уиски, предложено на благотворителен аукцион, достигна рекордна цена от 460 хил. долара. Синг обяснява, че не всички бутилки са толкова скъпи и влизането на пазара е доста лесно – трябват само пари и място за съхранение на колекцията, посочва той.

„Сега е много по-лесно, отколкото преди години. Редом с увеличаването на търсенето нараства и броят на специализираните магазини, откъдето може да се пазарува”, обяснява Синг.

„Има голям брой аукционни къщи. Помня, че когато аз влязох на пазара, имаше само една и се организираше по едва един аукцион на година. Днес има три или четири аукционни къщи, като всяка от тях прави по 3-4 наддавания на година. Това е доста”, смята Синг.

„Колекция от около 120-150 бутилки е доста добра колекция. Така бихте имали баланс от някои стандартни експонати, от някои редки и доста скъпи. Това е контролируем размер на колекция”, обяснява специалистът.

Най-добрата политика е да се действа сдържано, препоръчва Кокс и обяснява, че както всяка друга инвестиция, така и уискито може да поскъпва или поевтинява. Началото трябва да е внимателно и предпазливо, да се проучва пазара и да се купува ограничено количество бутилки, съветва още той.

Основната дума, за която трябва да се следи на този пазар, е рядкост. „Със сигурност предлагането е важно, така че затворени фабрики и стари бутилки предизвикват интерес”, смята МакКормик.

Синг също е съгласен, че „изгубените дестилатори” – стари производители, чиито имена провокират асоциация за рядкост и ексклузивитет, са най-добрите инвестиции.

„Изгубен дестилатор е производител, затворил врати преди много години и който вероятно никога повече няма да отвори врати. Пример за това е Brora. Той е затворил през 1984 година и цената на уискито му се повишава с всяка следваща година”, посочва Синг.

За разлика от виното, при уискито вече има и организиран пазар. Майкъл Капън, който основа борсата за уиски The Whisky Exchange и създаде индекс на цените, догодина планира да стартира и инвестиционен фонд, насочен към сектора.

Макар да следят за неща като рядкост и ексклузивитет, експертите са единодушни, че инвеститорите трябва да изпитват и любов към уискито – нещата не са въпрос само на пари.

„Начинът, по който класирам уискито е, че то е на върха на пирамидата от спиртни напитки. Ултимативната напитка. Хората започват с джин, водка, след това преминават на следващо ниво, вероятно с ром, след което достигат до уискито. Хората се влюбват в уискито и не мисля, че има връщане назад”, категоричен е Синг.

Причината според него е, че има много различни варианти и вкусове, така че има за всекиго по нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Инвестирам редовно, но в умерени количества :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Вярно ли е това да се запитаме?Без въздух човек издържа максимум 4 минути!Без вода човек издържа около 4 дни за по-едрите хора! Попаднал в суха и безводна среда ако човек употребява алкохол това само го убива по-бързо! алкохола води до дехидратация!Някои учени усилено твърдят,че алкохола е вреден за здравето!Значи по-уместна е инвестиция в зелени технологии пазещи въздуха и водата - неща без които неможе да се живее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още