IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Обама и ролята на стила на първите дами

Независимо че имат свободата да носят каквито дрехи искат, изборът на облекло на жените до световните лидери влияе върху хората

12:36 | 02.02.11 г.
<p>Червената рокля на Мишел Обама предизвика недоволство сред американските дизайнери. <i>Снимка: Getty Images</i></p>

Червената рокля на Мишел Обама предизвика недоволство сред американските дизайнери. Снимка: Getty Images

Когато Мишел Обама се показа пред медиите в Белия дом преди две седмици в пищна рокля на британския лейбъл Alexander McQueen, тя предизвика яростни дебати в САЩ, породени от избора й на дреха. Първата дама на страната бе предпочела британски пред американски дизайнер по време на посещението на китайския президент в страната и това смути голяма част от гилдията на модните творци, съобщава вестник The Telegraph.

Оскар де ла Рента, който е една от най-емблематичните фигури на Седмо Авеню (модната част на Ню Йорк), не пропусна да изрази мнението си. „Моите разбирания са, че визитата имаше за цел да представи американско-китайските търговски отношения – американските продукти в Китай и китайските продукти у нас, в САЩ. Защо човек би носил европейски дрехи?“, пита той от страниците на Women's Wear Daily. Съветът на модните дизайнери в САЩ, организация със седалище в Ню Йорк, също обяви, че изборът на първата дама е бил „малко разочароващ“.

Разбира се, първата дама може да носи каквото пожелае. И Мишел Обама е чудесен посланик на новото поколение американски дизайнери, носейки дрехи на Джейсън Ву и Изабел Толедо на важни събития като встъпителното слово на съпруга си.

Червената й рокля обаче, носена по време на официалното посещение на Ху Дзинтао, за пореден път напомня колко силно е влиянието на първите дами в областта на модата и стила по целия свят.

От Мишел Обама до Саманта Камерън и Карла Бруни-Саркози – новото поколение съпруги на държавни глави определят донякъде отношението на хората към съпрузите си посредством избора си на визия пред обществото.

А мисията на първите дами съвсем не е лесна. Те трябва да са добре облечени, но да не парадират със скъпи дрехи, и да накарат хората да повярват, че са избрали правилния човек за подходящата позиция.

Гардеробът на Мишел Обама е подбран доста умело. По време на кампанията на съпруга си за президент тя се отличи със скромното си облекло на фона на кандидата за вицепрезидентския пост Сара Пейлин, която правеше впечатление със свръхскъпите си одежди. На официален обяд с Нанси Рейгън Обама е снимана в блузка на Gap за 40 долара, а фотографите редовно я виждат да разхожда кучето с дънки и тениска.

На хоризонта е и следващото поколение от първи дами. Кейт Мидълтън например е избрала имиджът й да се определя от по-разумни в ценово отношение модели на дизайнери, които да заменят досегашния й ежедневен стил и да я подготвят за ролята й на част от кралското семейство.

Дрехите на бъдещата съпруга на принц Уилям не са на британски дизайнери, а на бразилката Даниела Иса Хелил.

Госпожица Мидълтън е видяна да пазарува в магазина за намалени стоки TK Maxx, както и в предпочитания от всяко момиче в Челси седеметажен търговски комплекс Peter Jones. На снимките от годежа си тя носеше рокля на Reiss за 159 паунда и копринена блузка от Whistles за 95 паунда. Подобно на Мишел Обама, Кейт Мидълтън се стреми да съчетава скъпи и евтини модели дрехи, така че да изглежда колкото се може по-непринудено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още