IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умни портфейли казват кога парите свършват

Три модела портфейли следят състоянието на сметката на собственика си и реагират на харчове

17:15 | 08.12.10 г.
Умни портфейли казват кога парите свършват

Всеки знае колко е лесно да се изгуби дирята на харчовете. Сега, благодарение на специалист от Масачузетския технологичен институт и изобретените от него "умни" портфейли, проблемът може да бъде разрешен, пише вeстник Daily mail.

Джон Кестнър е създал три различни портфейла от серията "Proverbial Wallets", които "казват" кога парите свършват. И трите портфейла имат чип с Bluetooth връзка и информацията за банковата сметка на собствениците им постоянно се осъвременява.

Единият от трите портфейла, "Mother Bear" (Мама Меца), е проектиран така, че става все по-труден за отваряне с намаляването на парите на потребителя. Той може да бъде програмиран да работи с определен месечен бюджет.

Портфейлът "Peacock" (Паун) расте и се свива съобразно банковия баланс на собственика си. Предназначен е да възпрепятства неразумните харчове.

Третият портфейл, "Bumblebee" (Земна пчела), вибрира и бръмчи гневно всеки път, когато потребителят харчи пари.

Продължителността на бръмченето се определя от количеството на изхарчените пари.

"Често ни е трудно да контролираме потребителските си импулси и така се получава разминаване между решения и последствия", казва Кестнър.

На този етап портфейлите са прототипи, но ако потребители и банки проявят интерес, те могат да бъдат пуснати в масово производство, се казва в изявление на Масачузетския технологичен институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още