IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е нужно на младия служител, за да ходи на работа с удоволствие?

Работата до полунощ и в екип е нещо естествено за младите, единственото, от което не биха се лишили, е бюрото си

11:40 | 11.11.10 г. 3
<p>Добрата работна среда означава и възможност за забавление. Снимка: SageChimera. Лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons</a></p>

Добрата работна среда означава и възможност за забавление. Снимка: SageChimera. Лиценз: Creative Commons

Приятелски настроени колеги, добри професионалисти и работа, която носи удовлетворение са първите неща, които човек търси и намира в офиса, където ходи да се труди всеки ден с удоволствие.

В списъка с изисквания за работа, която носи щастие на служителите, е и материалната база и обстановката. Един стол и бюро са достатъчни за множество офис дейности, но с това "минимално оборудване" компанията не може да привлече млади служители, пише специализираното германско електронно издание karriere.de.

Изследването "Поколението Y и работното място 2010" обхваща над 3000 участници от възрастовата група 18-25 години в пет страни (Китай, Индия, САЩ, Великобритания и Германия) и проучва изискванията на младите хора към работното им място.

За поколението Y (хората на възраст между 18 и 25 години) да се работи много и дълго не е необичайно, а тясното идентифициране с работата и работодателя, както и силната ангажираност към работното място не са непознати термини.

Младежите от това поколение често ходят с удоволствие на работа и се олицетворяват с работното си място, ако се чувстват добре там. За доброто усещане допринасят не само интересните проекти, но и подходящите пространствени и социални условия, отбелязват авторите на проучването от американската технологична компания Johnson Controls.

Работещите от възрастовата група, която е обект на изследването, очакват работното им място да се доближава възможно най-много до идеала - да е в централните зони на градовете и да се достига лесно с обществен транспорт, работната среда да отговаря на редица екологични критерии.

Близо половината от анкетираните - 47% очакват слънчеви панели на покрива и мерки за спестяване на разхода на вода, в сградата или поне в близката околност да има спортни съоръжения и други възможности за прекарване на работното време като фитнес зали (29% от анкетираните), кина, барове и кафенета. Младите служители предпочитат да се хранят в кафенетата (22%), а вместо да си вземат сандвич от автомат (13%) - сами да си приготвят в кухня нещо за хапване (18%).

Най-добре представителите на младото поколение служители се чувстват в модерна обстановка с много естествена светлина, малко шум и изобилие от естествени материали.

Стените и подовете трябва да бъдат боядисани в ненатрапчиви цветове, излагането на произведения на изкуството се приема добре, стига да не е прекалено. А за да има креативна дейност, на разположение трябва да са подходящи зони за разтоварване и почивка.

За 18-25 годишните работата в екип е нещо естествено, но не в старомодни конферентни зали, а в приятни зони за срещи.

Младите служители биха предпочели гъвкаво работно време - не е проблем да работят до полунощ, ако има промеждутък, през който да заведат детето си до детската градина или да отскочат за кратък ангажимент, без това да им се натяква от шефа.

Високата продуктивност на труда също е нещо, което се подразбира, както и използването на най-модерните помощни средства, които правят работата независима от бюрото.

Пoколението Y обаче не е склонно да се откаже от едно - собствено бюро, установяват авторите на проучването. Близо 80 процента от анкетираните държат да имат зона, която да не делят с никого. Идеалният вариант е тази зона да е в размер на 12 квадратни метра.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
sagitarius_d
преди 13 години
Аз работя с много хора от така наречената Генерацич Ъ , и мога да ви кажа че тези неща които са описани в тази статия са пълна глупост. Никой нормален чошек не иска да работи до полунощ. Освен това не смятам че слънчевите панели са чак толкова важни. Аз смятам че тези 47% от анкетираните просто са избрали от няколко отговора които вече са били напечатани на анкетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Genata
преди 13 години
Близо половината от анкетираните - 47% очакват слънчеви панели на покриваТова показва 2 неща1. На чужд гръб и сто тояги са малко2. Хората са стадни животни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
moderast
преди 13 години
"американския доставчик на автомобили Johnson Controls."Леко неточно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още