IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човекът зад завесата - Филип Аншутц

Филип Аншутц е един от най-малко познаваните, но и един от най-богатите хора на планетата

15:01 | 26.10.10 г.
Човекът зад завесата - Филип Аншутц

Фил Аншутц е натрупал състояние благодарение на бизнеса си с петрол, изграждане на железопътна инфраструктура, телеком и редица дейности, свързани със сектора на забавленията. Това обаче не сте го чули от него.

Роденият преди повече от 70 години американски предприемач със сигурност има причина да крещи от радост. Неговият холдинг наскоро продаде нефтено и газово находище в Пенсилвания и Северна Дакота за близо 3 млрд. долара – най-голямата сделка в живота на бизнесмена.

Едва ли обаче ще чуете и думичка от 70-годишният милиардер. За последните няколко десетилетия той е изградил състояние от бизнеса си с петрол (в частност компанията му Anschutz Exploration Co.), от изграждането на жп прелези (с помощта на Southern Pasific), от телекома Qwest Communications, от участието си в различни спортни отбори, от спонсорирането на филма „Хрониките на Нарния“.

За сметка на богатите си бизнес активности обаче, Аншутц не се появява в публичното пространство и е доста плах по отношение на социалните си дейности. Което му спечелва името на един от най-потайните богаташи в Америка.

През последните няколко години богаташът рядко е бил забелязван в публичното пространство. Висок близо 172 см, слаб, Филип Аншутц със сигурност не е човек, който се отличава на външен вид с нещо особено от тълпата. Въпреки това едно от последните места на които е бил забелязан, е на стъпалата на стадиона в Лос Анджелис Staples Center (който е негова собственост) да вика за Лейкърс по време на техен мач (една трета от отбора също е негов).

Когато е засичан в Сан Франциско или Вашингтон, той редовно държи в ръце брой на Examiner (вероятно не защото е собственик на сайта examiner.com, в който работят стотици журналисти и репортери).

Обикновено работният му ден започва в 6,30 сутринта, когато пристига в офиса си в Денвър. Единствените спомени на очевидци за пресконференция, давана от Филип Аншутц, датират от далечната 1988 година, когато той купува транспортната компания Southern Pacific Railroad и се заема да убеди хората, че няма да я разруши на парчета и да я потопи, добавяйки: „Името й все пак ми харесва“.

Защо обаче е тази анонимност? Едва ли защото е параноик или иска да живее отшелнически като ексцентрика Хауърд Хюз, който освен пилот, кинопродуцент и плейбой, е и един от най-богатите хора на света. Аншутц не се крие от никого, той прави всяка своя крачка видна за репортерите.

Офисът на Anschutz Corp., който се намира на 24-тия етаж на небостъргач в Денвър, е скромен, облицован в дърво, като малка правна кантора. Всичко е толкова обикновено – от интериора до хората, които работят във фирмата, дрехите и отношението им, че е напълно възможно дори да се сблъскате с милиардера на стълбите без дори да разберете.

Онези, които са работили с Филип Аншутц казват, че той е изключително здраво стъпил на земята човек, който държи добре юздите на бизнеса си, а малките му страсти включват редки пури.

„Той е много срамежлив човек, отдаден на семейството си, който води свой собствен живот и се чувства така, не е част от социалния живот на останалите бинесмени“, казва Джери Сеслоу, президент на Resource Holdings, частна инвестиционна компания от Манхатън, която е създадена от сътрудничеството между Аншутц, Сеслоу и покойния вече милиардер Джей Прицкер.

Бивш колега на милиардера си спомня, че Филип Аншутц често оставял на служителите си сами да започнат и да придвижат една или друга сделка, а после се включвал само за финализирането, без да се намесва или да пречи на същинската работа, което много улеснявало колегите му. „Той цени сътрудничеството, обича да събира мнението на няколко души по един въпрос. Обича честните дебати и слуша хората. Но следва само своите идеи.“

По думите на говорител на богаташа, който оправдава напълно неговата предпазливост по отношение на публичните изяви, Филип Аншутц е напълно прав в нежеланието си да се превръща в обществена личност. В крайна сметка ако човек даде едно интервю, и то от ранга на най-богатите хора в света, предложенията за въпроси ще завалят. „Той е анти Доналд Тръмп човек“, казва за него изпълнителният директор на Anschutz Entertainment Group Тим Лайуики.

И голям почитател на Наполеон. Любим момент му е онзи, в който пълководецът бива уведомен, че не бива да повежда битката при Йена, защото шансовете за успех са изключително лоши. Бонапард обаче отговаря: „Какво ме интересуват обстоятелствата? Аз създавам обстоятелства“.

През годините Аншутц сам избира полетата, на които да води битките си и печели повечето от тях. Пълно мълчание и състояние в размер на 7 млрд. долара, изчислена към октомври 2010 годна от списание Forbes – тези резултати определено могат да се нарекат не само печеливша стратегия но и добро представяне на сцената на живота.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още