IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще превземат ли роботите производството?

Бъдещето на производството е в „ръцете“ на роботите, за човека остава дизайнерската работа

12:43 | 22.10.10 г. 3
<p>Приза за човекоподобeн робот според FT принадлежи на машината на NASA и GM. Снимка: NASA</p>

Приза за човекоподобeн робот според FT принадлежи на машината на NASA и GM. Снимка: NASA

Те не отговарят, не се разболяват и могат да работят 24 часа на ден, седем дни в седмицата, без да имат нужда от почивка, а само от периодично презареждане на батериите.

От тази гледна точка роботите са перфектните служители. От тях обаче няма как да се очаква инициативност. „Виждал съм хора, които нарочно да саботират роботизирани машини, като ги изключват и повреждат. Работниците се опасяват, че те или техни приятели могат да загубят работата си заради новите технологии“, казва Дейвид Борне, учен от института по роботика в университета Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания.

Като цяло обаче подобни действия са все още рядкост. Остава въпросът какво би се случило с технологичните подобрения в работното ежедневие на хората в момента, в който се почувстват застрашени от роботите. Все още индустриалните роботи – машини, програмирани да извършват автоматично набор от действия, правят производството на автомобили например доста по-лесно в сравнение с миналото, като облекчават хората от извършването на най-мръсната и неприятна част от работата в завода като боядисване, пренасяне на тежки части, заваряване.

Сега обаче на хоризонта се появява ново поколение роботи, които могат да пренесат яйце, без да счупят черупката му, или да нарежат мек хляб на тънки филийки.

Използвани ефективно, роботите биха позволили на бизнеса да създаде нови и по-интересни работни позиции за вече наетите хора, както и да отвори нови работни места, да намали разходите, да повиши приходите и да преустанови тенденцията производствените отрасли да се характеризират с нископлатен труд. Германия, например, работи за нарастване на ролята на инженерите в обществото като създава пет пъти повече роботи на всеки 10 хиляди работници отколкото има в Обединеното кралство, съобщава Financial Times.

Това обаче не е никаква утеха ако робот вземе работата на човек, с която той издържа себе си и семейството си. Особено предизвикателство и за мениджъра е случаят, когато трябва да съкрати голяма част от служителите, с които е работил дълги години.

Протестите срещу модернизацията започват още в миналото, първо срещу индустриалната революция, а в последствие и срещу новите технологии. И независимо, че тези протести не са успели да спрат иновацията в производствения процес, да си пръв в технологично отношение, оказва се, може да причини проблеми. Според професор Борне обаче бизнесът може да се възползва от актуалните новости без задължително да се сблъсква с трудности.

„Често се случва така, че системите, които купуват „пионерите“ в технологично отношение, не са особено развити или не работят добре“, казва професорът. „Ако забележите, че ваш конкурент използва дадена техника и резултатите ви харесват, вие не само може да взаимствате идеята, но и да се опитате да я подобрите.“

Преминаването към роботизирано изпълнение на стандартните функции може да насочи усилията на хората в друга посока, да помогне за преквалификацията им, да им позволи да се развиват в друга посока ако желаят.

Не всички работници обаче ще се радват на такъв късмет. Някои бизнеси се сблъскват с болезнения избор за това коя длъжност да роботизират, коя да преустановят и коя да реорганизират.

Найджъл Плат, мениджър продажби и маркетинг на ABB Robotics за Великобритания и Ирландия казва, че неговата компания помага на клиентите си в справянето със задачата да модернизират и механизират някои от длъжностите. Да обучиш един заварчик да следи уредите е много по-лесно от това да обучиш инженер по автоматика как да заварява, казва Плат. „Не всички заварчици обаче имат желанието или уменията да учат.“

Мениджърите и директорите са единодушни в едно – хората трябва да се обучават на новостите, защото независимо колко напредват технологиите, човешкият фактор все още е решаващ. „Дизайнът на детайлите е процес, който изисква знанието на хората, които вършат тази работа“, казва Арн Лакейт, управител на отдела по планиране на автомобилния гигант Audi.

Как производителите на роботи гледат на бъдещето на човекоподобните машини? С разрастване на възможностите им ще се подобрява и визията – в бъдеще ще се набляга на формата и доближаване на изгледа до човешкия образ. „Бихме искали хората да гледат на роботите като на свое собствено продължение“, казва Ерик Нийвс, технологичен директор в Yaskawa America Motoman Robotics.

И все пак – ще се вдигнат ли роботите и ще превземат ли изцяло фабриките? Професор Борне предвижда един ден роботите да се заемат изцяло с производството, оставяйки на хората само дизайна на формите. По-скорошна цел е създаването на машини, които да са достатъчно точни и прецизни, че да могат да изработват стоки като iPhone и BlackBerry.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
cicero
преди 13 години
Една дребна подробност ; роботите не купуват индустриални продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
he-he, tia raboti oshte Jivkov gi razpraviashe - kak robotite shte plupnnat po zavodite i osvobodenia 4ovek shte se zaeme da osavarshenstva *** i intelekta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още