IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените напускат Wall Street

Най-рязко се понижава броят на младите дами, завършили колеж и навлизащи в индустрията – с 21,8% за изминалото десетилетие

11:11 | 21.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жените напускат Wall Street

Редиците на жените на Wall Street изтъняват, като тенденцията е по-силно изразена при най-младите, пише в анализ на Wall Street Journal, базиран на данни на правителството.

През последните 10 години 141 хил. жени, или 2,6% от жените в сектора, са напуснали работата си, като в същото време броят на мъжете се е увеличил с 9,6%. В същото време като цяло в работната сила на САЩ броят на жените е нараснал с 4,1% за периода, а на мъжете - с едва 0,5%.

Данните подсказват, че по време на рецесията във финансовия сектор са съкратени повече жени. Освен това компютрите заменят позициите в администрациите на компаниите, които се заемат основно от жени.

Броят на жените на Wall Street обаче е намалявал и по време на бума на фондовите пазари между 2001 и 2006 г. Промяната, според икономиста Уилям Роджърс, се дължи отчасти на навлизането на технологиите.

В резултат броят на жените на възраст между 20 и 35 години във финансовия сектор е намалял с 16,5%, а този на мъжете на същата възраст се е увеличил със 7,3%.

Най-рязко се понижава броят на младите жени, завършили колеж и навлизащи в индустрията – с 21,8% за изминалото десетилетие. В същото време като цяло във всички индустрии броят на жените в работната сила е останал непроменен.

Причината може да е в това, че младите жени не са привлечени от ниските позиции, които могат да заемат в началото на кариерата си в сектора, или пък, че не ги наемат на свободните такива.

Друга теория е, че волатилните пазари и натискът върху възнагражденията заради кризата не са добър стимул за жените да се задържат в сектора и те предпочитат да се отдадат на семействата си, отколкото да останат на работа.

Съвсем различна е ситуацията при по-възрастните жени, започнали работа във финансите през 70-те и началото на 80-те години на 20 век. От 1999 г. насам броят на жените над 55 години в сектора е нараснал с 56% спрямо увеличение с 34% при мъжете на същата възраст.

Въпреки това обаче жените на висши ръководни постове са изключение. Едва 16,8 на сто от изпълнителните директори в щатските финансови компании са жени, а при главните изпълнителни директори този дял е 2,5%.

Wall Street не е склонен да говори по тези въпроси. Голям брой фирми, включително J.P. Morgan Chase и Lazard Ltd., са отказали да отговорят на въпроси, свързани с анализа.

Някои от жените, напуснали финансовата индустрия, посочват като причина за изтъняващите си редици, че кариерата в сектора, натоварена със стрес и скандали, е загубила голяма част от привлекателността си. Според други жените, напускащи Wall Street, откриват собствени бизнес ниши.

Мегън Мънтийн, започнала работа в Lehman Brothers веднага след завършването на Принстън през 2006 г. и останала там до фалита на банката, посочва, че много от жените в сектора получават по-малки бонуси, защото не „играят голф и не дружат“ с мъжете изпълнителни директори. „Имаше някои жени, които се опитаха да са приятелчета с момчетата, но не се получи“, казва тя.

Според много от жените сексизмът все още е много разпространен на Wall Street, макар и не толкова очевиден и въпреки че обвиненията в полова дискриминация от страна на жени във финансови компании са намалели с 28% в периода 2000-2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още