IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ж. Живкова: Най-ценното нещо е да бъдеш независим

Добрият мениджър трябва да знае приоритетите на фирмата си, да създаде добра среда за работа, казва дизайнерката, която обединява бизнес, политическия и модния елит в страната

10:42 | 13.09.10 г.
<p>Вече близо две десетилетия модата на Жени Живкова привлича интереса на светските личности у нас. Снимка: Жени стил</p>

Вече близо две десетилетия модата на Жени Живкова привлича интереса на светските личности у нас. Снимка: Жени стил

Кой е казал, че думите мода, бизнес и политика не могат да се сложат в едно изречение? Ако в него добавим и Евгения Живкова, нещата стават съвсем логични.

Макар че от миналата година тя вече не е част от политическия живот на страната, ревютата на дизайнерката остават събитие, което се свързва с откриване на сезона на светския календар у нас. На тях традиционно присъстват хора от политическия, бизнес и културен елит на страната, както и посланици и представители на чужди страни у нас.

Тазгодишната колекция есен-зима 2010/2011 на модната й къща „Жени стил“ ще бъде представена на 16 септември. Какво ще бъде модерно сред дамите от бизнес елита тази зима, вижте в галерията с моделите, които ще бъдат показани на ревюто. А ето и как изглежда светът на модата и бизнеса и какво е мястото на една жена в него през погледа на Евгения Живкова 

- Лесно ли се започваше бизнес в България през 90-те?

През 1987 година беше приет Указ 56, който даваше възможност за започване на частен бизнес. През 1991 година аз реших да рискувам и да направя собствена фирма. В началото не беше лесно, не знаех дали ще имам успех и как ще наложа ръчното плетиво в България. Но след една година успешно развитие на фирмата, реших да направя колекция от текстил.

- За вас модата призвание ли е или по-скоро добро стечение на обстоятелствата?

Модата за мен е и призвание, но и стечение на обстоятелствата. Можех да се проваля още в началото.

- Какви са приоритетите в живота ви?

В различните периоди от своя живот, човек има различни приоритети, но все пак на първо място за мен е семейството, „Жени стил” и Фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира”, защото това ми дава сигурност.

- Какви са тенденциите в модата днес? Какво е актуално за сезона?

Съвременната мода е много по-разкрепостена и динамична. Заимстват се различни елементи от минали епохи, но обогатени и доразвити за съвременния човек.

За есенно-зимния сезон са актуални късите поли и рокли в различни варианти – силно разкроени, прави с много плохи и чупки. В тази колекция съм черпила вдъхновение от облеклата характерни за Ренесанса. Заимствала съм елементи както от дамските, така и от мъжките костюми, характерни за този период от историята. Също така има и заимстване на елементи от 40-те и 50-те години на XX век. Саката са вталени, по реверите и раменете има вграждания на различни елементи.

Ръкавите на роклите и блузите са буфан, при тях са характерни високите поло яки. Цветовете са сиво, бежово, синьо, лилаво, бяло и черно. Експериментирам с някои платове в тази колекция, като някои модели са изработени в съчетание на дантела и широк плътен ластик.

- Работата на кого от световните дизайнери харесвате?

Александър Маккуин, Фере, въпреки че вече не са между живите, Долче и Габана, Джон Галиано, Готие.

- Какво място трябва да заема модата в живота на съвременния човек, било то мъж или жена?

Когато говорим за мода, трябва да си изясним мястото й в ценностната система на човека и значението й като израз на идентичността и знаковия й характер. Важна е ролята на реалния живот и културата. Чрез модата се улавя духа на времето, именно всичко това я прави важна в живота на съвременния човек.

- Какво Ви привлече в индийската култура, за да специализирате древна индийска култура? Смятате ли да създадете колекция, вдъхновена от индийски мотиви?

Интересни са ми древните култури по принцип. Но индийската култура и философия са много задълбочени. Културата е колоритна и разнообразна. Връщайки се назад във времето, разбираме че всички катаклизми в историята на човечеството са предизвикали значителни промени и в костюмите и облеклото на хората.

- Според Вас елегантността с класически форми и цветове ли може да бъде постигната, или с екстравагантност и въображение?

Елегантността е свързана с човешкото поведение и не се изчерпва само с тъканите, цветовете, формите и въображението. Тя е стил в дрехите, поведението, козметиката, обувките, чантите и аксесоарите. Човек носи елегантността в себе си.

- В период на криза какви модели се търсят повече – универсални и класически или нестандартни и модерни?

Може би класически и стандартни облекла. Но все пак зависи кой откъде ги купува.

- Изнасяте ръчни плетива в Япония, Италия и Австрия. Страда ли бизнесът Ви, включително и у нас, заради световната финансова криза?

В момента има стагнация във всеки бизнес, в модата също. Трябва да се търсят възможности за реформиране и запазване на вече постигнатото.

- Залагате ли на детайлите и акцентите в облеклата си, или за Вас е важна общата визия?

Винаги залагам на детайлите и акцентите, те са изключително важни. Обикновено конструкциите на облеклата ми са сложни. Задължително е да има обща визия и концепция за колекцията.

- В едно интервю на въпроса „Към какво се стремите“, Вие отговаряте - „Искам да остана независима“. Успяхте ли да си изградите Ваш собствен имидж, независимо от семейното и политическото наследство?

Мисля, че да. Най-ценното нещо е да можеш да бъдеш независим.

- Оценявате ли се като добър мениджър? Кое според Вас изгражда добрия мениджър?

Трудно е сама да си дам оценка, но все пак вече 20 години фирмата ми оцелява и се развива успешно. Добрият мениджър трябва да знае приоритетите на фирмата си, да създаде добра среда за работа.

- Помогна ли известността на фамилията Ви за утвърждаване на търговската марка „Жени стил“?

Да, но ако не бяха успешни колекциите ми, вероятно фамилията щеше да ми попречи.

- Като дизайнер ли бихте се определили днес или по-скоро като мениджър?

И двете.

- Има ли дрес код в парламента? Модата там въпрос на вкус ли е, или се спазват правила за обличане?

В парламента се спазват правила за обличане, но е и въпрос на вкус, за съжаление доста често лош.

- Какво смятате за еко тенденциите в модата? Смятате ли и Вие да се насочите към дизайн на модели от екологично чисти материи?

Не бих работила само с еко материи, твърде ограничаващо е.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още