IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живот като на трейдър

Концентрацията на търговията при отваряне и затваряне на пазарите позволява на трейдъри в Ню Йорк да играят голф и да ходят на кино, докато са на работа

12:22 | 10.09.10 г.
<p>Малко голф, хубав обяд, разходка в парка и час-два работа. Така минава работният ден на трейдъри в Ню Йорк. Снимка: sxc.hu</p>

Малко голф, хубав обяд, разходка в парка и час-два работа. Така минава работният ден на трейдъри в Ню Йорк. Снимка: sxc.hu

В компанията Briargate от значение е отварянето и затварянето на пазарите. Останалото време е отредено за голф.

В дните, когато на пазарите цари хаос и напрежение, основателите на Briargate Trading са на кино и гледат интересен филм. Рик Ошър и Стивън Рубинщайн не се шегуват. Частната компания, която двамата бивши брокери на пода от нюйоркската фондова борса основават през 2008 година, е по-активна по време на отварянето и затварянето на пазарите, съобщава The Wall Street Journal.

Междувременно, когато активността на търговията обикновено намалява, ветераните от Уолстрийт играят тенис в Сентрал Парк, обядват, посещават децата си в училище или тренират в някой фитнес. Официалното облекло се заменя от джапанки, тениска и къси шорти. Веднъж, по време на работния си ден, те решили да се разходят отвъд Бруклинския мост на пет мили разстояние от офиса им, само и само за да опитат пицата в известния ресторант Грималди.

“Всъщност планирахме да работим на пълен работен ден“, казва Рик Ошер. „Но от 11 до 14 часа пазарите са доста спокойни – какъв е смисълът? Като специалисти трябва да седим на едно място през целия ден – това сме правили 20 години, стига вече“.

Briargate – анаграма на „арбитраж“ - не е единствената фирма, в която трейдърите си взимат почивка по време на шест и половина часовия пазарен ден в САЩ. Търговията става все по-концентрирана в първите и последни часове на борсовите сесии.

В тези два часа именно се правят половината от целия дневен оборот, показват данни от анализа на информационната компания Thomson Reuters. През август първият и последният час от пазарния ден са генерирали близо 58% от оборота на борсата в Ню Йорк (за сравнение през 2005 година дялът е бил едва 45%). Ръстът в онези сделки, при които трейдърите се стремят да се възползват от малките несъответствия в големите обеми ценни книжа, усилва концентрацията именно в началото и в края на деня, смятат анализаторите.

Засилената търговия в първия час на борсовия ден се дължи на големия брой поръчки на индивидуални инвеститори и техните брокери, насъбрали се след затварянето на борсата от предходния ден, взаимните фондове и новите стратегии, използвани от институционалните инвеститори, показват проучвани на търговията в страната и чужбина, казва Адам Съсман, директор на компанията за изследвания на финансовите пазари Tabb Group.

Междувременно фондовете, които следят борсовите индекси, често чакат до последния час на търговията, за да видят последните цени и да получат по-представителна и достоверна информация от стойността на индексите.

Фокусирането на търговията в тези времеви рамки обаче може да постави ограничения на печалбите. Ошър и Рубинщайн нямат притеснения относно това. „По-скоро бихте изиграли една игра на тенис или бихте заработили 80 долара? Това е въпрос на лична преценка“, казва Рубинщайн, който понякога работи дистанционно и от Флорида. „Мога да изиграя 18 дупки на голф и след това да седна пред компютъра и да потъргувам малко. Това е работният ми ден“.

„Дори някой да ни предложи три пъти повече от това, което печелим в момента, за сметка на работа на пълен работен ден, не бихме се съгласили. Парите не са всичко“, казва Ошър.

Двамата мъже са на по 42 години и се срещат преди 12 години. Компанията им търгува с помощта на компютърни алгоритми, които обаче все пак имат нужда от човешка намеса при взимането на решение, ето защо често се оказва, че човекът, който прекарва най-много време в офиса им, е техният програмист.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още