Закуска или обяд? Ако става въпрос за обикновено хранене, въпросителната е излишна. Ако става дума за работна среща обаче, дилемата, оказва се, е съвсем резонна.
Причината се крие не само в това дали човек е по-работоспособен сутрин или на обяд, но и в това кога през деня е по-вероятно да сме в кондиция за работа, преговори и имаме възможност да излезем от офиса, без да оставяме куп задължения и да прехвърляме работа на колегите.
Броят на деловите закуски се увеличава, защото те се оказват по-удобни и по-полезни за участващите в тях от работните обеди, установи британска анкета на сайта OnePoll.com.
Работните закуски са по-подходящи за хората с натоварени графици, както и за фирмите, които намаляват разходите. А и ползата от среща в началото на деня е много по-голяма, отколкото когато човек вече е уморен.
Две трети от анкетираните са казали, че резултатите от работните закуски са по-добри от другите срещи, защото тогава човек е отпочинал и по-лесно се съсредоточава. След съня мозъкът е свеж и бърз и е готов за предизвикателства.
Цели 25 процента признават, че отменят следобедни срещи заради умора. Когато човек не може да се концентрира, трудно води продуктивен разговор.
Друго предимство на работните закуски е, че за много хора е по-лесно да се откъснат от офиса рано сутринта. Веднъж отишли на работа, телефонните разговори, имейлите и спешните задачи им пречат да излязат.
Анкетата е направена сред 3000 души. Повечето от тях са казали, че в началото на деня по-лесно убеждават другите в идеите си и получават желания отговор.